Lunes, 19 de Abril de 2021

Otras localidades

CORONAVIRUS | SANIDAD CORONAVIRUS | SANIDAD Simón: "El efecto que esperábamos tras la Semana Santa no se está produciendo"

La vacunació de cuidadors, més estricta: "hi ha molta picaresca"

Les infermeres dels CAP posen dosis només als cuidadors de grans dependents

La baixa remesa de vacunes, en casos aïllats, ha ajornat la vacunació de cuidadors

El sindicat d'infermeres parla de col·lapse a les centraletes dels centres de salut

La baixa remesa de vacunes, en casos aïllats, ha ajornat la vacunació de cuidadors

La baixa remesa de vacunes, en casos aïllats, ha ajornat la vacunació de cuidadors / EFE

"On és la Maria, que és qui cuida realment d'aquesta àvia? No, sóc jo el cuidador. No, perdona, el cuidador és una altra persona a qui coneixem, és la Maria". L'escena és un diàleg un dia qualsevol en un Centre d'Atenció Primària (CAP) qualsevol. Familiars de persones grans o dependents que volen aprofitar per vacunar-se. Qui ho explica és l'Esther Rodríguez, vicepresidenta del Sindicat d'Infermeres de Catalunya, que ho té clar: "hi ha molta picaresca". Des del Consell de Col·legis d'Infermeria de Catalunya hi estan d'acord: "ara som més estrictes", explica Estrella Martínez, la seva degana.

Des que es va començar a vacunar als majors de 80 anys, s'ha administrat vacuna també als seus cuidadors: persones contractades o familiars que s'encarreguen de les cures. En alguns casos, el CAP avisava l'avi o àvia i li demanava a qui vacunar com a cuidador, però amb les setmanes les infermeres han endurit la selecció. "Hi ha molta gent que es vol vacunar, que està ansiosa, i això, fins i tot, està arribant a col·lapsar les centraletes dels CAPS amb trucades o visites", relata Rodríguez.

"La infermera o el metge de referència coneixen molt bé quina és l'estructura de suport i de cures que té una persona depenent, per tant, no hi ha un formulari, ni un cens de cuidadors, sinó que és l'atenció primària qui ho gestiona perquè coneix qui és la persona cuidadora", explicava ahir el secretari de Salut, Marc Ramentol. I la tria, segons les instruccions de Salut, es fa seguint tres nivells de prioritat: Primer els cuidadors assalariats de grans dependents, de Grau 3, però que no viuen en una residència o un centre; després, els cuidadors informals, és a dir, els familiars de grans dependents, també de grau 3; i per últim, els cuidadors de persones dependents de menor grau i usuaris de centres de dia.

Això, però, pot deixar fora a persones grans amb cuidador a qui el CAP no coneix perquè són usuàries de mútues o sanitat privada o concertada, com el cas de la Montse, de Sant Cugat. Té 84 anys i viu amb el seu marit. Des de l'inici de la pandèmia, el confinament ha repercutit la seva salut i ara, la cuida la seva filla Gemma, que l'ha acompanyat a vacunar-se al CAP de Valldoreix. "Ahir vaig trucar al CAP perquè m’expliquessin, si com a cuidadora que sóc, també em vacunarien alhora. Però em van dir que no, que això ja no es feia, que les normes canviaven constantment", explica la Gemma. "Vaig pensar que potser tenien poques vacunes i que em cridarien més endavant però se'm van treure de sobre dient que ja m'avisarien", explica la dona, queixant-se que ningú va voler agafar-li les dades.

Segons Salut, la falta de remesa de vacunes també ha ajornat les vacunes de cuidadors, per administrar-ne abans a persones vulnerables o per reservar-les per a la segona dosi de les persones grans. És el cas de Caldes de Malavella. Allà, la Lolivet viu amb una dona de 86 anys, a qui cuida de dilluns a divendres. Però quan va acompanyar la dona a vacunar-se li van dir que no li posaven "perquè no hi havia vacunes, que s'havien acabat", segons explica la cuidadora. Demà divendres l'anciana rebrà la segona dosi, sense que a la cuidadora, encara no l'hagin contactada.

Col·legi d'Infermers, Consell, Sindicat o fonts de la primària coincideixen que el problema està en el baix subministrament de vacunes i que això pot fer, en alguns punts, que hi hagi cuidadors que estiguin esperant a ser vacunats, pel context de limitació de dosis, però que, de moment, són casos aïllats. Els dubtes, en molts casos, parteixen de la definició de cuidador. Segons el Col·legi, parlem de cuidador, quan ens referim a la persona que ajuda a un dependent en les activitats de la seva vida diària i activitats de suplència. Des de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, la CAMFIC, puntualitzen que "cuidador no és convivent", sinó aquella persona "que ajuda en la higiene o en els àpats, moments que no permeten la distància de seguretat".

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?