Lunes, 19 de Abril de 2021

Otras localidades

El ball de la Festa

Jordi Peidro, il·lustrador i escriptor

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

Vaja per davant que no hi ha ningú amb més ganes que jo de vestir-se de fester i eixir al carrer a respirar primavera. Empatats tal volta, però amb més, ningú. També que em solidaritze amb artesans de la festa, hostalers i tots els gremis afectats per aquestes suspensions. No haver festes suposa deixar de tindre importants ingressos i patir l'angoixa de la incertesa. Però no son els únics, jo mateix amb el que he deixat d'ingressar des de març de l'any passat haguera pogut pagar tres o quatre bodes elegants.

Ve tot aquest romanç a compte de que a dia de hui ja tindríem el cartell a la façana de l'Ajuntament, portaríem una ressaca de cavall a les esquenes i estaríem il·lusionats amb la proximitat de la Glòria Infantil i la propera Trilogia... I no és així.

Però s'especula al voltant d'unes festes al mes d'octubre que ens faria viure un calendari frenètic, capaç de sembrar el pànic entre els hepatòlegs. S'encadenaria Modernisme, amb Glòries, entraetes, Festes, Fontilles i Mig Any. Unes dades que quan es sondeja l'entorn mostra diàfan que no és el què la majoria volem... I menys encara perquè ens faria viure les festes a mig gas.

Per molt que l'optimisme del govern marque l'estiu com al moment d'immunitat de ramat, la realitat, els especialistes i el sentit comú a l'analitzar les actuals dades, porten a pensar que la corba de vacunació més optimista marca finals d'octubre per a eixe somniat setanta per cent.

Sé que el tema de la Festa és un assumpte delicat als que els polítics entren de puntetes perquè a aquesta ciutat es pot pagar una factura enorme amb perduda de vots. Així que el més fàcil és passar la pilota a una Associació de Sant Jordi que sense festes, òbviament, no té cap sentit i que necessita de les subvencions com aigua de maig per a sostenir la seua estructura. Però algú hauria de donar un cop damunt la taula i comunicar oficialment que la propera trilogia serà com cal, com les hem celebrat sempre i al mes d'abril de 2022.

La darrera volta que les festes es van suspendre -al segle XIX va passar en varies ocasions- va ser per la Guerra Civil. Ni l'any 37, ni el 38 hagueren festes. Però tampoc al 39. Encara que la guerra va acabar l'1 d'abril no es van fer dins d'aquell any i es deixaren per al 40. I mira que per a la dictadura feixista haguera pogut ser un magnífic Panem et circenses per a alleugerar el terror de la dura repressió que estaven portant a efecte contra els vençuts.

Fins que no entenguem que aquesta és la nostra guerra, que és una guerra que no enderroca cases, ni pots veure a l'enemic però que té nombroses víctimes, moltes d'elles per la nostra imprudència. Fins que ni entenguen que tindrem normalitat quan aplegue la pau, estarem donant-li voltes a un assumpte al que sols hi ha que posar una mica de sentit comú. Pel que es veu, el menys comú dels sentits.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?