Sociedad

L'atur baixa a Menorca un 3% durant el mes de març gràcies a la Setmana Santa

La taxa interanual segueix sent elevada, del 19.8%

Imatge d'arxiu / Europa Press

Mahón

L’atur del mes de març se situà en 82.988 persones i va reduir la seva incidència en 1.593 persones en el conjunt de les Illes Balears, segons les dades d’afiliació i atur presentades aquest dimarts.

En el cas de Menorca, l'atur durant baixa un 3% respecte a les xifres de febrer i es situa en 5.844 persones, 189 manco que al mes anterior.

La taxa interanual, això sí, puja fins al 19,8%, amb un atur que registra 964 persones més que ara fa un any.

El conseller de Model Econòmic Turisme i Treball, Iago Negueruela,  ha manifestat, en aquest sentit, que les xifres d’atur ja van tocar sostre el mes de febrer, i que març ja confirma una lleugera contracció, en un context de grans dificultats. Negueruela ha expressat que el màxim atur registrat en febrer de 2020 va ser la xifra màxima en aquest context de crisi, amb 84.581 persones aturades, que contrasta amb les 96.122 persones aturades registrades en el 2012, el pitjor febrer de l’anterior crisi econòmica, amb una caiguda del PIB molt menor que l’actual.

En tot cas, en termes interanuals, l’atur encara es un 32,2% superior al mateix mes de l’any anterior.

D’altra banda, l’afiliació del mes de març es va incrementar en 6.263 persones respecte del mes anterior, arribant a les 419.498 persones afiliades. Aquest increment d’afiliació per segon mes consecutiu apunta, segons Negueruela, a una lleugera reactivació del mercat laboral, en mesos de temporada baixa i en un context encara de molta dificultat i molta auto contenció “responsable i obligada” per fer front als efectes de la pandèmia i intentar assegurar unes millors condicions d’arrencada de la temporada turística.

L’afiliació a la Seguretat Social a les Illes Balears del mes de març va tancar amb 419.498 persones, una xifra que suposa un increment de 0,5% respecte al mes anterior, 6.263 persones més en xifres absolutes. Es tracta del segon mes consecutiu amb increments a l’afiliació, un fet que apunta a una lleugera reactivació del mercat laboral, d’activitat essencialment no turística.

Pel que fa a les xifres d’afiliació interanual, la xifra ha caigut un 7,1%. La comparació interanual, no obstant, queda distorsionada pel fet que molts treballadors fixos discontinus van ser cridats en el mes de març de 2020, abans de la declaració de l’estat d’alarma, i des d’aleshores figuren com a perceptors als ERTO. Des del mes d’octubre, amb l’aprovació de la prestació extraordinària per a fixos discontinus, deixen de computar com a afiliats, tot i seguir estant protegits econòmicament.

Tenint en compte la relació d’afiliats i aturats, el mes de març va tornar a baixar la taxa d’atur administratiu, situant-se en un 16,5%, quatre dècimes menys que la taxa registrada el mes anterior, i 0,7 punts percentuals per sota de la mitjana nacional.

A més, en el mes de març es va registrar també una sortida de 4.864 persones perceptores d’ERTO per a reincorporar-se als seus llocs de treball, situant-se en 33.785 treballadors en ERTO.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00