Lunes, 19 de Abril de 2021

Otras localidades

Amnistia denuncia que l'agenda esportiva dels països del Golf Pèrsic busca blanquejar la violació de drets

L'Aràbia Saudita, Qatar, els Emirats Àrabs Units, o Bahrain fan o faran grans competicions esportives internacionals com la Fórmula 1 o el Mundial de futbol

Construcción d'un nou estadi de futbol a Qatar

Construcción d'un nou estadi de futbol a Qatar / Getty Images

L'Aràbia Saudita, Qatar, els Emirats Àrabs Units, o Bahrain fan o faran grans competicions esportives internacionals com la Fórmula 1 o el Mundial de futbol i, a més, promouen patrocinis de grans clubs.

Però el darrer informe anual d’Amnistia Internacional publicat aquesta matinada passada denuncia que en el fons es tracta de diplomàcia esportiva per blanquejar la seva mala imatge per la flagrant violació dels drets humans.

El cas d'Aràbia Saudita

No només millora sinó que "s'intensifica" la repressió de la llibertat d'expressió, i reunió. Van publicar una Llei de Delictes Informàtics que té penes de presó per criticar o instigar per exemple contra el confinament.

Hi denuncien detencions arbitràries de persones i activistes crítiques amb el govern.

En finalitzar el 2020 la pràctica totalitat dels defensors dels drets humans estaven detinguts o empresonats.

Hi ha judicis injustos i els tribunals "recorren àmpliament a la pena de mort"

Aràbia ha estat implicada en crims de guerra pel seu rol en la coalició militar en el conflicte contra el Iemen.

Uns 10 milions de treballadors migrants seguien sotmesos a la "kafala", el sistema que prohibeix sortir del país o canviar de feina sense permís de qui et contracta.

El cas de Bahrain

Pel que fa a la violació dels drets de les dones hi destaquen que la Llei de Nacionalitat impedeix a les dones transmetre la nacionalitat als fills.

I el codi penal dona impunitat als violadors que es casin en matrimoni amb les seves víctimes.

Com a mínim aquest agost s'ha derogat la llei que limitava les professions que podien fer les dones.

Bahrain es un dels països on les autoritats penitenciàries fan servir la reclusió prolongada i indefinida en règim d'aïllament. És de fet un mètode de tortura en molts casos per castigar presos polítics o obtenir "confessions".

El cas dels Emirats Àrabs Units

Entre 20.000 i 100.000 apàtrides nascuts en els Emirats seguien sense accés als drets que té la ciutadania que sí consideren pròpia dels Emirats, com ara l'atenció mèdica.

Aquest 2020 hi tenien empresonats fins a 25 presos de consciència entre els quals professors, juristes, defensors dels drets humans en definitiva. S'ha seguit prohibint l'oposició política i s'empresona els seus membres.

En el conflicte del Iemen ha seguit enviant armes a les milícies de manera il·lícita.

Com a mínim han derogat la norma que només castigava amb un mes de presó els homicidis en nom de "l'honor" .

El cas de Qatar

També es va restringir encara més la llibertat d'expressió. De manera que publicar informació "tendenciosa" podia castigar-se amb fins a cinc anys de presó.

Aquest mes d'abril passat s'han reprès les execucions de pena de mort després d'un parèntesi de 20 anys, però com a mínim ha millorat la protecció jurídica de la població treballadora migrant com ara l'abolició del sistema de kafala o tutela del treballador.

Tot i això els contractadors mantenen abusos com ara poder presentar càrrecs contra els treballadors migrants "per fugir"

Es denuncia el cas d'un retard de set mesos en el pagament del salari de 100 treballadors migrants en la construcció d'un estadi pel Mundial.

Les dones menors de 25 anys han de demanar permís al pare o al tutor per firmar un contracte o sortir del país.

Més abusos amb la pandèmia

A Aràbia, entre altres estats, milers de treballadors migrants degut a la pandèmia han estat reclosos arbitràriament i en "condicions terribles", amb un número indeterminat de morts.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?