Sociedad

12 jornades sense cadenat

El Girona ha passat de ser un dels equips que més vegades havia deixat la porteria a zero a encaixar en cada partit.

Primer gol encaixat a Vallecas. / Imatge: La Liga.

Girona

L’últim cop que el porter del Girona, Juan Carlos, no va haver de recollir cap pilota del fons de la xarxa va ser en la jornada 22. Aquell dia, els blanc i vermells van guanyar per 1-0 a l’Espanyol a Montilivi i es situaven a 1 punt de play off després d’haver encadenat 6 porteries a zero en 8 jornades.

Equip P0 J22 Equip P0 J34 Mallorca 14 Mallorca 21 Espanyol 13 Espanyol 17 Girona 10 Sporting 16 Leganés 10 Leganés 13 Tenerife 9 Tenerife 13 Mirandés 9 Málaga 13 Rayo 9 Alcorcón 13 Sporting 9 Logroñés 12 Logroñés 9 Zaragoza 12 Lugo 9 Mirandés 12 Ponfe 8 Rayo 11 Fuenla 7 Ponfe 11 Alcorcon 7 Lugo 11 Oviedo 7 Almería 10 Málaga 7 Fuenla 10 Almería 7 Oviedo 10 Zaragoza 7 Girona 10 Las Palmas 7 Las Palmas 9 Albacete 6 Castellón 9 Cartagena 4 Albacete 9 Castellón 4 Sabadell 8 Sabadell 4 Cartagena 8

En aquell tram inicial del campionat, només l’Espanyol (13 partits sense encaixar) i el Mallorca (14) presentaven millors registres que l’equip que entrena Francisco, que havia aconseguit acabar amb el zero al seu caseller en 10 partits, igual que el Leganés.

Des d’aleshores, ha encaixat com a mínim un gol en cadascuna de les 12 jornades disputades. Vuit cops ha rebut un gol, en tres ocasions han estat dos gols i un cop en va rebre tres. Fan un total 17 gols encaixats en 12 partits.

Això ha provocat que hagi passat de ser un dels equips més difícils de batre a ser un dels més vulnerables i, ara mateix, només els equips de la zona baixa i Las Palmas han aconseguit garantir menys cops la imbatibilitat.

Dels de dalt, l'únic que té problemes similars al darrera és l'Almería (10 portes a zero) però ho compensa sobradament amb una efectivitat golejadora molt superior a la del Girona.

Factors

Durant tota la temporada Francisco ha tingut molts problemes per repetir a la línia defensiva i també ha canviat diverses vegades de sistema per buscar l'equilibri entre solidesa i arribada, una dels aspectes que més els ha costat.

Al tram de més fermesa defensiva, entre la jornada 15 i la 22 (amb la Copa pel mig), el tècnic va apostar per una defensa de 4 que va mantenir inalterable en els 4 primers partits de la sèrie (Calvera, Bueno, Bernardo i Luna), que va haver de variar amb l’entrada de Franquesa quan Luna es va lesionar (3 partits seguits) i només hi va haver un canvi fora de guió; l’aparició de Yan Couto al lateral dret en el lloc de Calavera contra el Tenerife. S’ha de tenir en compte que en aquella època l’equip va disputar tres de les quatre eliminatòries de Copa.

En les últimes 12 jornades, però, només ha repetit defensa en cinc partits i en cinc més ha fet de dos a quatre canvis per voluntat o forçat per les targetes i les lesions, que han acabat obligant el tècnic a utilitzar a jugadors poc habituals en la posició de central com Gumbau o Luna o a donar l’alternativa al jugador del juvenil com Arnau Martínez.

Per l’analista de SER Catalunya i comentarista dels partits de Segona a Gol, Jofre Mateu, hi ha altres motius que expliquen aquesta dificultat per mantenir la porteria allunyada del perill.

Jofre Mateu, anàlisi Girona FC

01:54

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1618292693739/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Un dels principals és que l’equip defensa molt enrere: “Bueno, Bernardo, Arnau i el mateix Juan Carlos es senten còmodes ben replegats i no els molesta que els arribin, centrin des de la banda o que els xutin". "Ho prefereixen a haver de patir a l’esquena i això, al final, t’exigeix estar molt fi. Per moments ho han estat però quan no ho estàs tant, encaixes amb més facilitat perquè concedeixes molt al rival”, ha afegit.

Mateu considera que encara hi ha dos factors més que ho podrien explicar. Un és que l’equip pateix en la defensa de les jugades d’estratègia. “Tot i que els números no són molt alts, se senten poderosos en pilota aturada; en atac van bé i em fa l’efecte que confien que, al darrere, ho resoldran de manera individual i a vegades no viuen l’estratègia defensiva com una cosa molt imprescindible que cal tenir sota control”.

Per últim, Mateu considera que “en aquesta dinàmica d’enfonsar-se, la gent de dalt viu bastant còmoda. Ni Stuani, ni Sylla ni Samu, no vull dir que no tinguin compromís defensiu però no fan una gran feina perquè és consigna, creuen que amb el que tenen al darrere ells poden estar per altres coses i el rival s’instal·la en zones més properes a la seva àrea”.

Més gol

Tot i que en aquest últim tram de calendari el Girona ha intentat compensar els problemes defensius millorant els registres ofensius (ha marcat tants gols en les últimes 12 jornades com en les 22 primeres), no se n'ha acabat de sortir i la producció de punts ha caigut lleugerament. Dels 1’5 punts per partit que va sumar en les 22 primeres jornades de lliga ha passat a 1’3 en les últimes 12.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00