Sociedad

152.000 euros: el preu final d'obrir l'auditori del Parlament

La cambra catalana considera que és una despesa massa elevada i el Procicat ja ha donat el vistiplau perquè els plens es tornin a fer a l'hemicicle amb tots els diputats

L'auditori del Parlament durant el ple d'investidura de Pere Aragonès el 30 de març de 2021 / ACN

Barcelona

El Parlament no celebrarà més plens a l'auditori i tornarà a obrir les portes de l'hemicicle. Segons ha pogut saber SER Catalunya, la constitució de la nova legislatura i els dos intents fallits per investir Pere Aragonès van costar, en total, 152.000 euros. A causa de la pandèmia, es van fer tres sessions fora del saló històric per respectar les distàncies i ara la mesa vol evitar una quarta vegada perquè considera que la despesa és massa elevada. El Procicat ja ha autoritzat que els plens tornin al lloc de sempre i s'habilitin tots els racons perquè hi puguin assistir els 135 diputats.

El 12 de març Laura Borràs va ser proclamada presidenta del Parlament. La sessió constitutiva va obligar, diversos dies abans, a equipar l'auditori per a l'ocasió: es van llogar deu càmeres, un nou sistema d'il·luminació i un equip de realització per retransmetre el ple. Tot això va costar 49.500 euros. A més, es va construir una tarima a mida per emular la mesa del saló habitual que va valdre 18.000 euros més.

Aquest muntatge es va repetir al cap de dues setmanes per seguir el ple d'investidura del candidat d'Esquerra. Entre la primera i la segona volta del debat hi va caure un cap de setmana, i això va encarir encara més el lloguer del material: 84.700 euros.

El preu final d'obrir l'auditori del Parlament només tres dies ha estat de 152.000 euros. Aquest cost, que no estava previst, fins i tot va obligar la mesa a ampliar el pressupost per assumir-lo. Amb l'arrencada de la nova legislatura, fonts de la presidència de la cambra consideren que aquesta despesa no es pot assumir i vol estalviar-se-la com sigui.

El Procicat autoritza la reobertura de l'hemicicle

En les últimes hores, el comitè tècnic que integren els departaments de Salut i d'Interior de la Generalitat ha donat el vistiplau al Parlament perquè torni a obrir les portes de vellut del saló de plens. S'habilitaran la tribuna de premsa, l'espai reservat als convidats i les llotges d'autoritats per guanyar espai i poder deixar una butaca buida entre un diputat i l'altre. Tots ells hauran de portar una mascareta FFP2 dins l'hemicicle i només se la podran treure per intervenir des del faristol. També s'instal·laran mampares per separar els membres de la mesa. Un dels criteris que ha jugat a favor del Parlament és el sistema de ventilació de la cambra, que es va renovar fa poc i compleix amb els mínims que exigeix el Procicat.

En els propers quinze dies es podria celebrar el primer ple dins l'hemicicle amb tots els diputats. Aquest dimarts, el PSC va sol·licitar la compareixença d'Aragonès per donar explicacions sobre la gestió de la pandèmia mentre no s'investeix un nou president i el Govern ja ha mostrat la seva predisposició a retre comptes davant l'oposició.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00