Directo

CONSEJO DE MINISTROS Más dinero contra la violencia machista y el programa para duplicar los cribados neonatales

Sociedad

Barcelona considera 'irresponsable' l'ultimàtum d'AENA sobre l'ampliació de l'aeroport

La Generalitat assegura que allargar la tercera pista i fer una nova terminal al Prat ha deixat de ser urgent per la pandèmia

Un passatger a la T1 de l'aeroport del PratACN

Barcelona

Les declaracions del president d'AENA, Maurici Lucena, advertint que Catalunya ha de decidir abans de l'estiu si vol ampliar l'Aeroport del Prat no han agradat ni als ajuntaments de Barcelona i El Prat, ni a la Generalitat. La tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Infraestructures de Barcelona, Janet Sanz, considera "irresponsable" que es plantegi aquest ultimàtum, quan Europa ha obert un procediment sancionador contra Espanya per no haver protegit el Delta del Llobregat. Des de la Generalitat, el conseller d'empresa, Ramon Tremosa, no hi veu ara la urgència.

En un debat a Barcelona Tribuna, Maurici Lucena, va assegurar que les administracions catalanes haurien de decidir abans de l'estiu si volen ampliar l'aeroport del Prat o no. Diu Lucena que si la resposta és que no, AENA retirarà la inversió prevista de 1.700 milions d'euros i l'augment de capacitat ja no serà possible fins al 2035. Actualment, el Prat pot rebre un màxim de 55 milions de passatgers i, allargant la tercera pista i construint una terminal satèl·lit, s'ampliaria fins als 70 milions de passatgers.

La segona tinenta d'alcaldia de Barcelona, Janet Sanz, considera que "plantejar que a l'estiu, sí o sí, hem de prendre una decisió sobre l'ampliació de l'aeroport és irresponsable". Diu Sanz que el que s'ha de fer "és seure totes les administracions implicades amb calma i apostar per una racionalització del creixement de l'aeroport, que permeti que el territori tingui les millors condicions per perdurar, sobreviure i oferir una millora de la qualitat de vida de la ciutadania".

En aquest sentit, Janet Sanz, apunta que es poden eliminar els vols de rutes que es poden fer en menys de 6 hores de tren, com ha plantejat França amb els seus vols interiors. D'aquesta manera, l'aeroport guanyaria espai per vols de llarg radi. Dins el govern municipal no hi ha unanimitat al voltant de l'ampliació del Prat. El primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, del PSC, va dir a Betevé que ell dona "un sí exigent" a la proposta que defensa AENA. Diu que és partidari d'ampliar l'Aeroport del Prat, respectant al màxim el territori.

L'alcalde del Prat, Lluis Mijoler, considera que "no és viable un allargament de la tercera pista pel desastre sobre el patrimoni mediambiental que això suposa" perquè destruiria la llacuna de La Ricarda. A més, Mijoler considera que el creixement aeroportuari de Catalunya no s'ha de fer únicament a través de la infraestructura de Barcelona perquè les de Girona i Reus estan infrautilitzats.

Des de la Generalitat, el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, s'ha mostrat en diverses ocasions partidari de l'ampliació de l'Aeroport. Però diu que la caiguda de passatgers que ha provocat la pandèmia fa que ara "no sigui urgent, com sí que ho hauria estat si aquest plantejament s'hagués fet al gener de l'any passat", Barcelona va tenir l'any 2019 més de 52 milions de passatgers, molt a prop de límit de capacitat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00