Sociedad

La pandèmia aguditza la situació de les persones amb addiccions

Segons l'ONG Projecte Home, la crisi sanitària i econòmica fa que els seus usuaris arribin més perjudicats, sobretot les dones

L'ONG Projecte Home el 2020 va atendre pràcticament tanta gent com altres anys, gairebé 1.300 persones / PxHere

Barcelona

La pandèmia ha empitjorat la situació econòmica i emocional de les persones amb alguna addició. Especialment entre les dones. És el que conclou l'ONG Projecte Home que, l'any passat, tot i les limitacions del confinament, va atendre pràcticament tanta gent com altres anys, gairebé 1.300 persones.

Com passava fins ara, la majoria –un 85%– van ser homes i els principals problemes, la cocaïna i l'alcohol. Però el seu director, Oriol Esculies, explica que la pandèmia ha fet que la gent arribi més perjudicada a l'entitat.

“En general, les persones arriben pitjor sobretot a nivell econòmic i també amb un entorn familiar molt més tensionat”.

Segons detalla Esculies, les que pitjor arriben són les dones. Sis de cada 10 ateses l’any passat patien un trastorn mental, a més de l'addicció. Un percentatge que entre els homes atesos va ser del 20%.

“Cal més prevenció”

La Maria, una d'aquestes dones ateses per Projecte Home el 2020, explica que hi va arribar al juliol de la mà d’un amic després de recaure en el consum d’alcohol. Una depressió per nombrosos dols la va portar a tornar a consumir. “És el que coneixia”. “Vaig picar la porta [de Projecte Home] sense dignitat, sense autoestima i amb sentiment de culpa, però vaig decidir agafar-me a la vida”. I se n’ha sortit. La setmana que ve, nou mesos de teràpia després, rebrà l’alta.

Segons la Maria cal fer més prevenció i conscienciació dels perills de les addiccions. “És molt fàcil acabar sent addicte, ho pot ser qualsevol. No té a veure ni amb els estudis, ni amb la intel·ligència”.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00