Sociedad

100 anys de l'actual església de Sant Jordi

Jordi Ortiz, escriptor

La Columna (21/04/2021) Jordi Ortiz, escriptor

La Columna (21/04/2021) Jordi Ortiz, escriptor

02:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1618997238_233184/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcoi

El 21 d’abril de 1921, fa hui 100 anys, el poble d’Alcoi vivia la inauguració de l’Església de Sant Jordi. Alcoi comptava amb poc més de 36.000 habitants. El context artístic estava vivint una de les èpoques de major esplendor: l’arquitectura era el reflex d’una ciutat en pujança. Durant les dècades prèvies va aflorar el modernisme que ara celebrem com un tret patrimonial únic. Cases grans i molt costoses convivien, però, amb barriades de població obrera amuntegada.

Dintre d’aquest context es va llançar també la transformació del temple a Sant Jordi Màrtir. L’any 1913 es va autoritzar a derrivar l’antic edifici que albergava el temple per al 1917 començar a erigir-ne un nou. L’arquitecte encarregat d’aquesta construcció va ser Timoteo Briet Montaud reconegut arquitecte que ja amb el seu estil havia ajudat a transformar el paisatge urbà alcoià des de finals del segle XIX. Inspirat per la historia del sant venerat es va apostar per un edifici de tipus neobizantí, destacant la planta de creu grega. A banda de Briet, també van aportar a la nova església el seu art tant el pintor Fernando Cabrera, autor de la pintura d’un abisis monumental que recrea l’aparició de Sant Jordi a les terres d’Alcoi i l’escultor Lorenzo Ridaura, autor de dos bells àngels de mabre que varen ser destruïts a la Guerra Civil i ara romanen en forma de copia d’escaiola.

Se celebra aquesta efemèrides a un any complex protagonitzat encara per una pandèmia que sembla tardar molt en anar-se’n. Alcoi, no obstant, commemora el centenari d’una de les seues joies arquitectòniques més apreciades: l’Església de Sant Jordi.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00