Sociedad

Barcelona ja té etiquetes intel·ligents a tota la xarxa de metro i bus

Els codis s'escanegen amb un telèfon mòbil i permeten guiar les persones amb problemes de visió i també oferir continguts a la resta dels usuaris

Una dona amb discapacitat visual esperant el metro al costat d'una etiqueta intel·ligent a l'estació de metro de Plaça UniversitatACN

Barcelona

Barcelona s'ha convertit en la primera ciutat del món en senyalitzar tota la xarxa de metro i autobús amb etiquetes intel·ligents. Són uns codis de colors, que es llegeixen amb el mòbil i que permeten guiar les persones cegues amb indicacions de veu. També ofereixen a tots els usuaris continguts per acompanyar-los durant el viatge.

Els quadrats de colors que es poden veure a estacions de metro i parades d'autobús són ddTags, uns codis semblants als QR que es poden llegir fàcilment amb diferents aplicacions del telèfon mòbil. Les persones cegues o amb problemes de visió poden utilitzar l'aplicació NaviLens per captar el codi (el detecta a metres de distància i pràcticament des de qualsevol angle). Un cop llegit, l'usuari comença a rebre informació de veu sobre els elements de l'estació de metro en la que es troba. Per exemple, indica on són les escales o explica l'itinerari que ha de seguir per arribar a l'andana correcta. En el cas de les marquesines d'autobús, s'indica el número i nom de la parada, quins autobusos s'aturaran en aquest punt i quants minuts falten perquè arribi cadascun dels vehicles.

La presidenta de TMB, Rosa Alarcon, ha destacat que Barcelona va ser pionera en utilitzar aquesta tecnologia i que ara s'ha convertit en "la primera ciutat del món en tenir etiquetes intel·ligents a tota la xarxa de metro i autobusos". En aquest sentit, el conseller delegat de l'empresa, Gerardo Lertxundi, assegura que s’ha fet un pas molt important en l'accessibilitat del transport públic.

En el projecte han col·laborat la ONCE i també la fundació ECOM de persones amb discapacitat física. Una de les usuàries de NaviLens, Xisca Rigo, destacava que ha guanyat en seguretat i independència per moure's pel transport públic.

Continguts informatius i d'entreteniment

La resta d'usuaris poden escanejar els codis ddTags amb el botó GO de l'aplicació de TMB App. I a partir d'aquí poden tenir informació en temps real de les incidències que hi puguin haver a metro o autobusos, poden accedir a notícies, audiollibres, informació cultural o jocs. Els continguts s'aniran ampliant en funció dels acords de TMB amb altres empreses. L'objectiu és fer més agradable i més entretingut el viatge.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00