Sociedad

Licors tradicionals i festa

Antoni Belda, professor de la Universitat d'Alacant del Departament de Ciències de la Terra i Medi Ambient

La Columna (22/04/2021) Antoni Belda, professor de la Universitat d'Alacant del Departament de Ciències de la Terra i Medi Ambient

La Columna (22/04/2021) Antoni Belda, professor de la Universitat d'Alacant del Departament de Ciències de la Terra i Medi Ambient

02:18

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1619080305_605775/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcoi

Per a les alcoianes i alcoians el dia 22 d’abril és un dia màgic i festiu, és el dia de l’entrà¡¡¡ Enguany, com l’any passat, la trobarem a faltar, però sembla que la situació millora i esperem l’any que ve poder-la celebrar. Durant les festes de moros i cristians és típic, sempre amb trellat i sentit comú, prendre en multitud de formes i combinacions part del ventall dels licors tradicionals de la nostra zona.

Així doncs, començaré parlant de l’herbero, licor característic de la serra de Mariola, que ens envolta i que mostra les fragàncies que desprenen les fabuloses plantes aromàtiques que allí habiten. És una beguda que se sol fer en la lluna minvant del mes de juny i sempre en un nombre imparell de plantes. Aquesta beguda en xicotetes quantitats presenta propietats digestives i sol acompanyar esmorzars i dinars. Les receptes d’aquest elixir màgic passa de pares a fills, en molts casos en un secret màxim.

Per altra banda, tenim al cafè licor i que és símbol dels habitants de les comarques de l’Alcoià i Comtat. En aquest cas, es tracta d’una beguda estimulant que té els seus orígens a les fàbriques del segle passat, on els treballadors i treballadores feien jornades de treball maratonianes. A poc a poc, aquest ús ha anat convertint-se a una manera de consum més social i que forma part dels actes festius. Per aquest motiu, és molt típic en festes fer-se una mentireta, un colpet o un plis-plaiet en companyia de les nostres amistats.

En podríem parlar molt més...però tenim un temps limitat. Així que simplement nombraré alguns d’altres que també en formen part del nostre patrimoni i que cal esmentar, com són: la salvieta, el cantueso, el mesclaet, l’absenta, el Biri-biri, el patxaran o el vi d’anous.

Que aquestes línies serveisquen, una vegada més, per posar en relleu la saviesa popular dels nostres avantpassats, que ajuden a mantindre la biodiversitat, l’economia local i modelar un paisatge únic del qual tots podem gaudir-ne. Què l’any que ve siga millor i pugam celebrar l’Entrà!!

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00