Domingo, 16 de Mayo de 2021

Otras localidades

"Una errada d'un fugitiu és una oportunitat per detenir-lo"

El Grup de Fugitius de la Policia Nacional a Barcelona ha detingut i localitzat prop de 270 delinqüents en els últims 3 anys que s'havien amagat aquí

Detenció d’un fugitiu holandès a Castellterçol acusat de matar i violar un nen d’11 anys.

Detenció d’un fugitiu holandès a Castellterçol acusat de matar i violar un nen d’11 anys. / CNP

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

La Policia Nacional ha detingut i localitzat a Catalunya 269 delinqüents, des del 2018 i fins el març d'enguany, buscats per la justícia dels seus països, després d'haver comès homicidis, violacions, robatoris violents o dedicar-se al crim organitzat pel tràfic de drogues i blanqueig de capitals. Itàlia, Alemanya, França, Suècia, Polònia, Mèxic, Argentina i Perú encapçalen els països que reclamen més pròfugs.

El tatuatge d'un diamant a la mà esquerre amagat sota un guant de làtex en ple confinament o un vídeo on es veien els aplaudiments als sanitaris van servir als agents del Grup de Fugitius de la Policia Nacional de Barcelona per localitzar i detenir dos perillosos pròfugs, Jamie Rothwell, anglès de 34 anys, acusat d'assassinat i François di Pasquali, un francès de 48 anys, buscat per violar una anciana de 84 anys.

Els integrants d'aquest grup també tenen molt present el cas de Joseph Thereisa Johannes Brech, àlies Jos, holandès de 58 anys, detingut a Castellterçol, el 2018, després que un altre compatriota el delatés com l'assassí i agressor sexual d'un nen d'11 anys al seu país. S'amagava al bosc, tenia molta habilitat per sobreviure-hi amagat, fins que es va començar a relacionar amb una comunitat hippie on es va topar, per mala sort seva, amb un altre holandès que en un programa de tele va reconèixer-lo: "Fixa't la casualitat que ell viu al bosc, es relaciona amb aquesta persona i pum el tio el reconeix", explica l'Inspector Carlos Gil, cap del Grup de Fugitius de la Policia Nacional a Barcelona.

Lligams familiars, la clau

Els 8 agents del grup hi dediquen moltes hores, hi posen molta paciència i sovint també depenen de la sort i que els fugitius cometin errors "perquè és l'oportunitat per detenir-los, encara que pugui semblar de pel·lícula, és la realitat", remarca Gil. I una errada pot ser el lligam estret amb la família, la visita d'una xicota, una trucada als fills o una reunió amb els seus socis criminals. El 18 de juliol del 2018, per exemple, van detenir Antonio di Matteo, un italià de 42 anys, buscat per tràfic de drogues com a membre de La Camorra perquè va citar a Barcelona la seva ex xicota per aclarir perquè l'havia deixat. "La seva bogeria amorosa va ser la seva perdició", riu l'Inspector Gil.

En els últims tres anys han localitzat i detingut 246 delinqüents reclamats per la justícia dels països on van cometre els crims: 78 (2018), 98 (2019) i 70 (2020) als quals cap afegir 23 durant el primer trimestre d'aquest 2021. Alemanya, Itàlia, França, Holanda, Polònia, Bèlgica, Portugal, Lituània, Suècia, Argentina, Perú, Marroc, Xina, EUA, Brasil, Panamà, Mèxic o Paraguai són els països que han emès més ordres de localització i detenció de fugitius aquí.

"Tothom té la necessitat de comunicar-se i aquest pot ser un bon moment perquè nosaltres els interceptem. Treballem a peu de carrer i ho anem lligant amb les informacions que ens arriben de les policies estrangeres que estan interessades que els trobem, i si tenen pistes ens ho comuniquen i nosaltres ho treballem", descriu aquest veterà policia. Bona part de les detencions les fan els mateixos membres del grup però si consideren que es tracta d'una persona perillosa o que pot anar armada aleshores demanen suport als agents del Grup Operatiu Especial de Seguretat (GOES).

Mesures de distracció

Amb tot, capturar-los no és fàcil perquè els fugitius prenen moltes mesures de seguretat per saber si algú els segueix. "De vegades van a 130 quilòmetres per hora per l'autopista i s'aturen de cop al voral amb els quatre intermitents i clar, tu has de continuar per no aixecar sospites, o es paren en una àrea de servei i comencen a fer voltes per verificar si anem darrera". El responsable del grup, que té molta experiència, també admet que "ser fugitiu tampoc és fàcil perquè han de viure sempre amagats i en alerta".

La majoria dels fugitius van amb documentació falsificada, especialment els italians i anglesos que porten "el kit complet amb carta d'identitat falsa però també les targetes de crèdit". Carlos Gil recorda que alguns han fugit per condemnes de cadena perpètua per delictes de sang. "No és el mateix una persona que tingui una condemna per homicidi o tràfic de drogues que per una estafa. A Itàlia et pot esperar la presó a perpetuïtat i a França han de complir la pena íntegra".

Perquè trien Catalunya

El de Barcelona és un dels grups més actius de tot l'Estat, juntament amb Màlaga i Alacant. Catalunya fa una quarta part de les detencions i localització de fugitius. "Per estar al grup has de ser fisonomista perquè moltes vegades pots canviar d'aspecte amb perruques o postissos però l'orella té una forma, les celles les pots depilar però hi ha aspectes que no pots canviar. Són molts detalls. A més, has de tenir molta sang freda, has de ser capaç de controlar-te una mica per no equivocar-te de persona i alertar el fugitiu", explica el cap de grup de Barcelona.

Hi ha un ABC de perquè els delinqüents busquen viure aquí per fugir de la justícia: "És un país turístic internacional i per tant amb trànsit d'estrangers per poder passar desapercebuts, igual que els seus familiars i amics si els venen a visitar, hi ha un elevat nivell de vida per blanquejar amb la compra de propietats i suficients vies de comunicació per carretera, avió i vaixell que els facilita mantenir els contactes".

Amb tot, Espanya no és un país que acostumi a demanar moltes ordres de detenció internacionals i menys per delictes poc greus. Gil destaca que hi ha llocs com Romania que han arribat a reclamar un delinqüent per robar gallines: "Sembla increïble perquè aquí és impossible però nosaltres hem detingut persones reclamades per aquell país per cometre furts d'animals en granges".

10 dies per executar l'extradició

Des del 2018 s'han executat 288 ordres d'extradició a nivell europeu i internacional de detinguts a Catalunya. El Grup de Fugitius té 24 hores per entregar l'objectiu, un temps que es pot allargar fins les 72 hores si el detingut està reclamat per algun país europeu. Si l'arrestat accepta l'extradició se sol fer en un termini de 10 dies amb una entrega a l'aeroport als policies estrangers que venen a buscar-lo, en vols comercials o en vols privats depenent de la necessitat i la perillositat del pròfug. Entregar-lo ja és feina de la Divisió de Cooperació Internacional de la Policia Nacional.

La majoria de peticions judicials els arriben via ENFAST (Xarxa Europea d'Equips de Recerca Activa de Fugitius), que es va activar el 2013, amb l'objectiu d'establir un canal de coordinació àgil per la localització i detenció de fugitius a nivell europeu. "Ens pot arribar pels canals de coordinació internacional: Interpol, Europol, la Fiscalia de Cooperació i el Grup de Fugitius Central a Madrid que és el representant a Espanya a nivell europeu".

El grup té fil directe amb la Fiscalia especialitzada de Cooperació Internacional de la demarcació de Barcelona i els jutjats d'Instrucció 10, 14 i 33 de la capital catalana encarregats de la gestió de la cooperació judicial internacional.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?