Sociedad

'Horitzó Europa' Fons per a la investigació i recerca

L'exemple de l'empresa TEYME de Torre-Serona

Ferran Iturbe, Director Gerent de Teyme / RÀDIO LLEIDA

Lleida

HORITZÓ EUROPA

'FEM EUROPA' El programa d'ajuts europeus HORITZÓ EUROPA en el marc del NEXT GENERATION EU

22:22

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000019861/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

En el nou pla financer de la UE, la Comissió Europea té grans esperances en el programa d’investigació i recerca, Horitzó Europa, que buscarà contribuir en els nous projectes de futur donant un paper fonamental a les Pimes, investigadors i universitats europees. El nou programa Horitzó Europa és el cercador de noves oportunitats en un moment on el mercat té por d’arriscar-se i d’invertir. La preocupació ve de la falta de recursos que no es destinen en aquesta àrea: el 2019 la Unió Europea va destinar 1,5% del seu PIB a la investigació i recerca d’empreses, una xifra bastant baixa comparada amb la Xina, Estats Units, Japó i Corea del Sud que superen el 2%. La modernització europea demana ser puntera i poder solucionar problemes que afecten de molt a prop al nostre país com la fuga de cervells i la falta de centres d’investigació. Per aquesta raó, l’Horitzó Europa presenta un nou programa amb un fons d’aproximadament 95.000 milions d’euros dels quals 5.500 milions d’euros seran del fons Next Generation EU i que amplia la dotació de l’anterior programa Horitzó2020.

El programa Horitzó Europa mou diferents sectors dins dels àmbits de la recerca i la innovació, distribuït en 3 pilars. El primer està dirigit als investigadors i científics per reforçar els seus coneixements. El segon dona resposta als grans reptes globals i impulsa la competitivitat i la col·laboració entre indústries europees, organitzades en sis clústers temàtics (salut, cultura, energia, digital, medi ambient i seguretat). El tercer pilar destaca per l’instrument EIC Accelerator que com informa Clara Porta, delegada d’ACCIÓ a Lleida, “és un programa que va destinat a ajudar empreses emergents i Pimes amb un perfil tecnològic alt i una capacitat d’escalar el seu projecte a nivell internacional.”

L’empresa TEYME, especialitzada en el desenvolupament i producció de màquines per a la protecció de cultius situada a Torre-Serona, ha estat una de les Pimes que ha tret profit dels projectes europeus i que enguany han començat dos nous projectes finançats per l’anterior programa Horitzó2020: “hem estat escollits per formar part en el desenvolupament de la robòtica en el camp de l’agricultura”, declara Ferran Iturbe, gerent de TEYME. Els projectes en què participa TEYME són Robots4Crops i Scorpion. Entre els dos projectes, on participen amb altres entitats i empreses sòcies, han obtingut un finançament de 10 milions d’euros, “el programa permet contribuir i aprendre de les diferents institucions per fer créixer l’empresa i ampliar el mercat”. El grup TEYME ha estat seleccionat en aquest programa amb l’orientació del Centre Tecnològic de Catalunya, Eurecat.

Per a estar més informats dels projectes europeus que es realitzen a les terres de Lleida i conèixer les futures convocatòries europees podeu adreçar-vos al servei Europe Direct Lleida.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00