Sociedad

L'Audiència deixa en llibertat a una de les acusades d'intentar cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana

Després de dos mesos a la presó, el tribunal deixa en llibertat a l'única espanyola de el grup per arrelament familiar

Hi ha sis anarquistes italians empresonats a l'espera de decisió judicial

Furgoneta de la Guàrdia Urbana cremantGetty Images

Barcelona

L'Audiència de Barcelona ha deixat en llibertat a Maria, l'única espanyola dels vuit joves detinguts a finals de febrer, acusats de manifestació il·lícita, a més d'organització criminal i temptativa d'homicidi a l'intentar cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana amb un agent dins. Segons l’aute que ha avançat SER Catalunya, l'Audiència estima el recurs de la jove de 20 anys, resident a un municipi del Vallès, i la deixa en llibertat a l'entendre que no hi ha risc de fuga ni de reiteració delictiva.

La jove haurà de comparèixer cada dilluns davant el jutjat i té prohibit sortir del territori nacional. Després de dos mesos empresonada, a Brians 1, l'Audiència aixeca el seu empresonament a l'entendre que està molt arrelada a la seva família: "No és el fet de ser espanyola el qual fa tenir aquest fort arrelament sinó el fet que tota la seva estructura familiar, social, econòmica o d'estudis es troba a Espanya", escriu la sala, que apunta que la jove viu amb els seus pares, cursa un cicle formatiu superior i no té una" estructura econòmica" independent per escapolir-se. El tribunal tampoc s'aprecia risc de reiteració delictiva: "avui entenem que ja no existeix aquest risc perquè les protestes han finalitzat, la ciutat ha recuperat la tranquil·litat i res fa sospitar que tornin a repetir".

És l'única dels set empresonats que ha rebut, per ara, resposta de l'Audiència a el recurs que van plantejar les defenses. A la presó seguiran, de moment, sis anarquistes. Cinc italians, que vivien en dues cases okupes de Mataró i Canet de Mar, i una jove francesa. Fa unes setmanes, el jutjat d'instrucció va deixar també en llibertat a una jove de 35 anys italiana, inicialment acusada de llançar líquid inflamable a el vehicle policial, ja que la seva defensa va demostrar mitjançant una pericial biomètrica que ella no era la que apareixia en les imatges.

Ruixar la porta de la furgoneta: temptativa d'homicidi?

Segons els advocats dels detinguts, no va existir en cap moment cap risc per a l'agent que es trobava dins de la furgoneta, davant la comissaria de la Rambla. No només perquè va resultar il·lès, i la flamarada es va consumir a l'instant, sinó perquè la inspecció ocular realitzada amb totes les parts va demostrar que l'interior de el vehicle estava en perfecte estat. Els advocats asseguren que, com a molt, l'acció pot constituir un delicte de danys. No obstant això, en la declaració que va fer l'agent, va assegurar que "va témer per la seva vida".

L'Audiència no dona la raó a les defenses. En l'aute a què ha tingut accés la SER, el tribunal escriu: "el que volien les persones que estaven assetjant el vehicle no ho sabem, el que sí podem inferir és que necessàriament es van haver de imaginar que el calar foc a un vehicle, que per definició porta gasolina o gasoil, hi ha la possibilitat que es cremi, i si hi ha una persona dins hi ha la possibilitat que es cremi". Un raonament que obre la porta, al menys, a considerar el dol eventual.

La banda del "Chihuahua"

La sala qualifica els fets de les últimes setmanes de febrer com vandalisme. "Les protestes que es van iniciar, si bé en un primer moment van poder estar emparades pel dret de reunió i manifestació, podem afirmar sense equívocs que els episodis que es van viure després de les manifestacions pacífiques no es poden entendre emparats en dret de reunió o manifestació algun", escriuen.

Des de la segona nit de disturbis, els Mossos d'Esquadra es van infiltrar en binomis en la manifestació per tal de trobar qui eren els agitadors que provocaven aldarulls o destrosses. Segons el tribunal, van prestar especial atenció als grups italians "perquè ja havien vist actuar en ocasions anteriors a ciutadans italians". Segons l'atestat de la policia, van identificar un grup italià de 15 persones que anaven "perfectament coordinades amb dos caps que van començar a realitzar danys, en concret van començar per un caixer en el qual uns trencaven i altres vigilaven", tot i que admeten que la persona que va cremar una entitat bancària era un jove que parlava català a què no van aconseguir seguir.

Segons els Mossos, després dels primers disturbis el grup es divideix. Les noies tallen els cables de llum dels fanals i els nois trenquen caixers. Després ells trenquen els vidres de l'entrada d'un hotel, i elles vigilen". I tots es reagrupen quan escolten la paraula clau: Chihuahua. I en tot aquest embolic, on situen a Maria? Segons l'atestat, els Mossos la localitzen tirant una motxilla a les escombraries. a l'interior d'aquesta motxilla hi havia dues ampolles de pintura vermella, 20 pastilles inflamables i dissolvent.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00