Sociedad

La majoria de consultes al WhatsApp de Mossos contra la violència masclista són per maltractament psicològic

En un mes, el telèfon de la policia ha rebut 181 consultes, la majoria de víctimes però també d'amics o veïns

En 6 casos els Mossos han hagut d'enviar patrulles d'urgència i fan seguiment de 48 casos amb sospites de maltractament

El 601 00 11 22 és el número de Whatsapp dels Mossos per atendre consultes de violència masclista / Getty Images

Barcelona

 181 converses de Whatsapp amb 1.318 missatges. Quasi dos per minut. És el balanç del primer mes de funcionament del WhatsApp que van habilitar els Mossos d'Esquadra per assessorar o donar informació a víctimes de violència masclista, segons dades a les que ha tingut accés SER CATALUNYA. La majoria, més del 50%, són missatges de dones víctimes de maltractament psicològic que volen saber si allò que pateixen és violència i si es pot denunciar. "Descriuen situacions de forma molt breu relacionades amb el maltractament psicològic i busquen una confirmació sobre si estan patint la violència que creuen que estan patint; ens demanen a quina comissaria han d'adreçar-se o si poden rebre assistència social o psicològica", explica la caporal Andrea Garcia, cap del Grup Central d'Atenció a la Víctima. Garcia confia que el sistema serveixi per esquerdar la xifra negra d'aquelles dones que mai arriben a denunciar. El telèfon, el 601 00 11 22, està dirigit a víctimes de tots els tipus de violència masclista, incloent-hi la violència sexual, i està operatiu 24 hores, els 365 dies de l'any.

Arran de les converses, els grups d'atenció a la víctima dels Mossos han començat a fer seguiment de 48 casos, un 26% de les consultes, perquè han vist "una sospita important de maltractament", segons la caporal. En 6 casos més, els Mossos han hagut d'actuar de forma urgent i enviar patrulles, perquè la víctima advertia que estava sent maltractada i necessitava ajuda urgent. Els responsables d'aquesta iniciativa recorden, però, que el servei està destinat a oferir informació i que, en casos d'agressions i de requerir atenció immediata, el telèfon al que cal dirigir-se és el 112, l'encarregat d'activar policia, bombers, l'ambulància o altres recursos assistencials.

"El maltractament psicològic, com altres micromasclimes, és el que és més difícil d'identificar i també de denunciar-ho per la creença de no poder demostrar-ho", reconeix la caporal Andrea Garcia. A la violència física costa posar-la en dubte, però no passa el mateix amb el gota a gota de la violència psicològica. "L'abús o el control són elements molt intangibles, difícils de provar en un procés judicial, tot i que fa anys que els professionals treballem per tal que les dones la puguin corroborar i confirmar en el procés de denúncia", admet la cap del Grup Central d'Atenció a la Víctima.

Tombar L'iceberg De La Violència

L'objectiu del WhatsApp és revertir la infradenúncia en casos de violència masclista, que el coronavirus encara ha reforçat més: "La pandèmia ha influït en la soledat, en el silenci de la dona i en el control de l'agressor, que ha tingut més oportunitats de controlar la víctima perquè la dona ha tingut més dificultats de sortir del domicili, d'avisar a persones del seu entorn, silenciant moltes violències", descriu Garcia.

Rebre un missatge de WhatsApp és el primer pas per visibilitzar una petita part de la xifra negra, que avui encara es calcula al voltant del 70%. "En aquest cas són 181 dones que amb independència que després vagin a denunciar o no, ja han fet el pas d'informar-se a la policia sobre la seva situació. Estem picant en aquest iceberg per tal d'invertir-lo", conclou la caporal. Des del Grup Central d'Atenció a la Víctima confien que quan aquestes dones estiguin preparades, denunciïn; tot i que es conformen que acudeixin als recursos assistencials que els indiquen, molts de caràcter social, i entrin a la xarxa d'atenció.

Andrea Garcá: Picant l'iceberg de la violència masclista

01:04

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1620104088185/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El perfil: A banda i banda del telèfon

La majoria de consultes provenen de dones maltractades en primera persona, però durant les quatre setmanes de funcionament han rebut missatges també per part de persones de l'entorn de la víctima, siguin amics o familiars, així com veïns que han expressat la seva preocupació i han donat l'adreça perquè els Mossos facin seguiment. El Grup Central d'Atenció a la Víctima no té dades sobre l'edat o el perfil de les dones que els han escrit, tot i que el canal va néixer especialment dirigit a un públic jove. "És un canal molt àgil però molt breu. No tenim una descripció detallada de la víctima", explica la caporal a SER CATALUNYA. A l'altra banda del telèfon, les víctimes troben un grup de Mossos que han rebut formació especialitzada en violències masclistes, que fan el filtratge i informen a l'altra banda del teclat, de la informació que les víctimes necessiten. En casos de sospita que requereixin atenció més immediata, posen la víctima en contacte amb els grups d'atenció de cada comissaria.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00