Sociedad

Els instal·ladors volen menys cables a les façanes

La Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya reclama ordenances municipals que evitin els nyaps de cables de fibra òptica que hi ha a la majoria de façanes

Façana a Barcelona amb un embolic de cables / Emma Miguel CADENA SER

Barcelona

La Llei estatal de telecomunicacions permet a les companyies instal·lar, a les façanes, els cables que fan arribar la fibra òptica als domicilis sempre que no hi hagi alternativa. Per això, la Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya (Fegicat) argumenta que si els ajuntaments obliguessin a les companyies a soterrar-los o canalitzar-los, s'evitaria el desordre de cables habitual ja a moltes façanes de Catalunya.

“Igual que els ajuntaments regulen la instal·lació dels aires condicionats o el color de les façanes, podrien obligar a canalitzar o soterrar aquests cables”, diu Enric Fraile, responsable de telecomunicacions de Fegicat. “L’Internet d’alta velocitat podria arribar a les cases igual que ho fan l’aigua o el gas, sense que es vegi des de fora”.

Segons denuncia la Fegicat, la xarxa de fibra òptica s’ha estès amb pressa i sense cap mena de criteri estètic al llarg dels últims deu anys, provocant imatges pròpies de finals del segle XIX, quan els carrers estaven plens de cables telefònics.

“En una mateixa façana pots trobar perfectament tres caixes de tres operadors diferents i que de cadascuna en surtin vint cables que donen servei a més d’una finca. I tant els cables com les caixes, posats de qualsevol manera, alguns penjant. Sense cap mena de rigor tècnic”, afirma Fraile.

A Barcelona, l'ajuntament defensa que és responsabilitat de les companyies evitar el desordre i la deixadesa d'aquestes instal·lacions i que quan detecten algun incompliment o cablejats molt aparatosos, ja les obliguen a corregir-ho.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00