Sociedad

Què es pot fer a Catalunya a partir de diumenge que acaba l'estat d'alarma?

El Govern ja ha confirmat que decaurà el toc de queda i el confinament perimetral autonòmic

Control dels Mossos d'Esquadra a l'AP-7ACN

Barcelona

El 26 d'abril passat van entrar en vigor modificacions de les mesures per a la contenció de la pandèmia provocada per la COVID-19. Els indicadors epidemiològics i assistencials recomanaven mantenir encara el gruix de les restriccions. Per aquest motiu, la Generalitat ha mantingut aquest marc durant una setmana més, fins al 8 de maig, amb algunes modificacions com el fet d'aixecar les restriccions horàries en els parcs infantils i autoritzar les assemblees d'entitats esportives.

A partir del 9 de maig es preveuen més canvis en els següents àmbits:

Hostaleria i comerç

Horari continuat de l'hostaleria fins a les 23:00 hores, amb el que s'elimina el toc de queda que estava establert a les 22:00 hores, mesura confirmada pel president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, i per la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en roda de premsa després de la reunió de Consell Executiu d'aquest dimarts.

El comerç ampliarà el seu horari fins a les 22:00 i l'obertura, durant el cap de setmana, serà "molt evident" en paraules de la consellera de Salut, Alba Vergès, en unes declaracions d'aquest divendres.

El Govern ha optat per mantenir per la propera setmana algunes restriccions com els aforaments en diverses activitats -entre elles les religioses i la limitació de les reunions a sis persones, en interior i exterior-perquè aquestes trobades "no generin grans brots'.

En aquest sentit, la consellera ha defensat la progressivitat en la reobertura perquè, en un moment en què 's'ha reduït el risc de descontrol' de l'epidèmia, cal 'fer passos ferms i consolidar els canvis' abans de plantejar-se aplicar noves relaxacions.

Mobilitat

El confinament perimetral de Catalunya també decaurà aquest diumenge 9 de maig, després que el passat dilluns 26 d'abril ja decaigués el confinament comarcal. També es permetrà l'obertura dels parcs d'atraccions i de les fires amb un aforament de el 30%, així com s'aixecaran les limitacions d'espais als centres cívics. El Govern sí que mantindrà la limitació de sis persones en les trobades. Per poder aplicar aquesta mesura ja diumenge, la Generalitat va demanar l'aval del TSJC que l'hi ha concedit aquest divendres.

De moment, l'Executiu en funcions esperarà per crear més instruments jurídics per aplicar noves mesures -que ara no troba urgents-, via decret llei o les "fórmules" necessàries per "no crear confusió", segons va argumentar Aragonès.

Xavier Sánchez

Xavier Sánchez

Encargado del archivo sonoro de Radio Barcelona desde el año 2000. Redactor web de Radio Barcelona y...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00