Sociedad

Es triplica el nombre de persones que no tenen amb qui parlar

El 16% de la població de l'àrea metropolitana de Barcelona pateix solitud relacional

Són persones majors de 16 anys que no poden comptar amb veïns, amics o familiars quan ho necessiten, no tenen amb qui parlar dels seus problemes / Getty Images

Barcelona

La pandèmia ha triplicat el nombre de persones que afirmen no tenir ningú amb qui parlar del seu dia a dia. És el que es coneix com a "solitud relacional" i, segons una enquesta de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), l'any passat, més del 16% de la població de l'àrea metropolitana de Barcelona afirmava trobar-se en aquesta situació.

Segons detalla Marta Murrià, coordinadora de l’Àrea de Convivència i Seguretat Urbana de l’IERMB, són persones majors de 16 anys que no poden comptar amb veïns, amics o familiars quan ho necessiten, no tenen amb qui parlar dels seus problemes o senzillament no parlen ni queden amb ningú.

Fins ara entre un 5 i un 6% dels veïns i veïnes de Barcelona i la resta de municipis metropolitans afirmava patir aquesta solitud relacional, però el 2020 el percentatge ha crescut fins el 16,2%. I, segons Murrià, no només és pel confinament i la resta de restriccions aplicades per frenar els contagis del coronavirus. “Fa anys que s’observa una tendència a l’alça”, diu, “per això pensem que la solitud és un fenomen al que cal parar atenció. Perquè no afecta només a persones grans”.

Una altra dada rellevant que deixa l’enquesta és que un 6% de la població de l’àrea de Barcelona va passar el confinament en un domicili que no era el seu. La majoria, estudiants que van tornar a casa els pares per un tema d’espai, connexió a Internet o diners, però també adults que es van instal·lar a casa d'algú altre per tenir-ne cura. Van ser en total més de 160.000 persones.

Més contacte amb els veïns, però no a tot arreu

Segons aquesta mateixa enquesta, un 21% de la població de l’entorn metropolità de Barcelona s'ha relacionat més amb els seus veïns durant el 2020, però aquest increment de sociabilitat s'ha produït només en aquells pisos amb terrasses o jardins. És a dir, entre la població més benestant. El 56% afirma haver-se prestat ajuda i només un 4% diu que visita els seus veïns o hi queda per fer alguna activitat. I, contràriament al que es pensava, el confinament no ha fet créixer el percentatge de població que ha viscut algun conflicte de convivència. Es manté en un 10%. I només un 20% dels conflictes de convivència van ser durant el confinament. Sí que n'hi ha hagut relacionats amb el compliment de les mesures anti-covid, però han baixat els vinculats a soroll per obres o festes.

L’enquesta de l’IERMB s’ha fet a una mostra de més de 5.000 persones dels 36 municipis metropolitans.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00