Sociedad

La justícia anulla el pla d'hotels de Colau, però la prohibició d'obrir nous allotjaments es manté

El govern municipal, tement aquest revés, va aprovar al gener un altra normativa que segueix impendint l'obertura de nous establiments hotelers a bona part de la ciutat

Hotel Claris de BarcelonaACN

Barcelona

Els jutges han rebutjat el recurs de l'Ajuntament de Barcelona contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que l'any 2019 va tombar el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT). Per tant, aquesta normativa, impulsada pel govern de Colau per frenar el creixement desmesurat del turisme, queda definitivament anul·lada. Tot i això, la decisió judicial no suposa un canvi dràstic perquè l'Ajuntament ha aprovat inicialment una nova normativa que blinda la prohibició d'obrir nous hotels.

Barcelona va aprovar inicialment al gener un altre pla d'allotjaments turístics per mantenir les principals directrius del PEUAT: que en bona part de la ciutat no es poden obrir nous hotels i que Barcelona no dona més llicències de pisos turístics.

Tot i això, la nova normativa inclou la memòria econòmica, que havien trobat a faltar els jutges, i alguns canvis respecte a l'anterior. Per exemple, l'Ajuntament no pot obligar als hotels del centre a reduir un 20% de places quan facin una reforma integral. I els pisos turístics que ja hi ha a Ciutat Vella no desapareixeran, encara que es mantinguin en edificis de veïns i no es traslladin a immobles que tinguin exclusivament aquesta activitat.

Aquesta nova normativa encara s'ha d'aprovar definitivament al Ple, però la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, diu que confia que la majoria que va donar suport a l'anterior ho faci també ara. Sanz lament la decisió judicial, però diu que aquest era un escenari possible. "És el que passa quan innoves, quan fas polítiques que obren via i planteges propostes d'importància perquè Barcelona s'ha situat al capdavant de les ciutats plantejant una forma concreta per regular i ordenar el turisme", ha dit la tinent d'alcalde.

Des de l'oposició, el portaveu d'Esquerra Republicana, Jordi Coronas, assegura que el seu grup està treballant amb el govern municipal per aprovar un nou Pla d'Allotjaments Turístics. I demana a l'equip de Colau "rigor perquè aquesta vegada les coses surtin bé". Diu que veu "amb molta preocupació" com la justícia tomba un projecte perquè no s'han fet correctament.

Junts per Catalunya assegura que el govern Colau "¡s’ha vist forçat a canviar el PEUAT pels revessos judicials, l’impacte econòmic negatiu i la inseguretat jurídica que ha provocat". Aquest grup ha presentat al·legacions al pla que s'haurà d'aprovar al Ple de l'Ajuntament. Demana, entre d'altres coses, que el govern accepti regular les llars compartides i que es permeti un augment de places hoteleres en determinades zones de la ciutat.

També ha valorat la decisió judicial, la presidenta de Ciutadans, Mari Luz Guilarte. Assegura que l'anul·lació del Pla d'Allotjaments Turístics confirma el que denunciava el seu grup, "que era un nyap que ha costat temps i diners als ciutadans de Barcelona". Demana que el govern busqui el consens per aprovar el nou pla.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00