Sociedad

Es compleixen 140 anys del naixement de la primera elèctrica espanyola

La Sociedad Española de Electricidad va néixer l'any 1.881 a Barcelona i va instal·lar la seva central de producció al costat del Paral.lel on ara hi ha les tres xemeneies

- / Endesa

Barcelona

La primera empresa espanyola dedicada a produir i distribuir electricitat va néixer a Barcelona ara fa 140 anys. Es va dir Sociedad Espanyola de Electricidad i la seva principal instal·lació va acabar sent la Central Tèrmica de Mata, de la que queden les 3 xemeneies al Paral·lel. El context no va ajudar gaire als emprenedors que la van posar en marxa. Van fracassar empresarialment, però la història els reconeix l'aposta agosarada per una tecnologia llavors poc desenvolupada.

El 30 d'Abril de 1.881, dos barcelonins van constituir la Sociedad Espanyola de Electricidad... Eren Tomàs Josep Dalmau, comerciant de material elèctric, i Narcís Xifra, enginyer en el camp de l'electricitat. Ells van crear la primera central elèctrica d'Espanya que produïa energia per a tercers, perquè fins a aquell moment, només hi havia petites centrals per a autoconsum en algunes fàbriques. La principal instal·lació la van posar en marxa a les Hortes de Sant Bertran. Amb els anys es va anar ampliant i va acabar sent la Central Tèrmica de Mata, que cremava carbó anglès, i de la que es conserven les tres xemeneies del Paral·lel.

L'aposta per l'electricitat de Dalmau i Xifra era encertada, però la van fer massa aviat. Juan Carlos Alayo, Doctor en Enginyeria Industrial i autor d’estudis i publicacions sobre l’electrificació a Catalunya, explica que la tecnologia no estava prou avançada i el gas era el rei. Diu Alayo que "els mitjans tècnics no hi són tots i l'electricitat resulta més cara que el seu competidor immediat que és el gas, per això el consum no avança tant com s'esperaven".

La Sociedad Espanyola de Electricidad tenia pocs clients i el sector del gas feia política de preus a la baixa per no perdre quota de mercat: reduïa costos baixant la qualitat del producte que cremava, encara que oferís pitjor qualitat d'il·luminació. Diu Alayo que "en aquell moment no hi havia electrodomèstics, l'electricitat s'impulsa per buscar un enllumenat més sa que el que s'estava produint amb el gas". El canvi comença a poc a poc perquè "si un cafè posava electricitat, pot ser tenia més clients i, si un establiment de moda posava llum elèctrica a l'aparador, potser lluïa més".

Però l'empresa pionera en la generació i distribució d'energia a tercers no va tenir el suport de les institucions públiques que es resistien a canviar el sistema d'enllumenat públic. I, per tot plegat, al 1894, 13 anys després de la seva creació, va haver de vendre els seus actius a la Central Barcelonesa d'Electricidad (CBE). Quan ho va fer tenia 130 clients davant els 100.000 del gas.

La Central Barcelonesa utilitzava una nova tecnologia i es va veure afavorida per alguns elements claus que van disparar la demanda d'aquesta energia com l'electrificació del transport, amb la incorporació dels tramvies, la il·luminació a les cases, però sobretot l'electrificació de la indústria a primers del segle XX.

Així, amb l'augment de la demanda, la central de les Hortes de Sant Bertran va anar creixent, incorporant més potencia i fins a tres xemeneies. L'any 1912, La Canadenca va adquirir La CBE i 40 anys després és FECSA qui es queda amb els bens de La Canadenca. A finals dels 80, amb la proximitat dels Jocs Olímpics, la Central de Mata va deixar de funcionar. El Joan Tatjer, treballador de FECSA des de l'any 1968, encara va veure funcionar les xemeneies. Mentre passeja per la nau industrial que acull el Fons Històric d'Endesa, recorda que s'han convertit en una icona de Barcelona i que per mantenir-les dretes un cop enderrocats els edificis que les envoltaven es va haver de fer un important treball de cimentació.

Entre documents, alguns dels primers electrodomèstics, comptadors vells i vehicles, Tatjer explica que recorda la impotència que van sentir en les inundacions de 1968. I especialment davant la trucada d'un metge que demanava que restablissin el servei perquè acabava d'obrir a una pacient a quiròfan.

Una part de la memòria del que ha passat a la societat entre la primera elèctrica i l'actual ENDESA es guarda al Fons Històric de la companyia. El seu responsable, Toni Mera, s'encarrega de documentar i cuidar aquests objectes que expliquen mil i una històries de l'electricitat, però també de l'evolució de la societat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00