Sociedad | Actualidad

Només una de cada quatre empreses supera satisfactòriament les inspeccions ambientals

El 2020 es van fer 126 inspeccions ambientals, i en el 75% dels casos es van trobar incompliments

La Generalitat es mostra "tranquil·la" perquè "la majoria d'incompliments són fàcils de resoldre o són administratius"

De les 126 inspeccions fetes l’any passat a fàbriques, granges, abocadors i altres indústries, en un terç dels casos s’hi van detectar incompliments / PXHere

De les 126 inspeccions fetes l’any passat a fàbriques, granges, abocadors i altres indústries, en un terç dels casos s’hi van detectar incompliments

Barcelona

Només una de cada quatre empreses considerades de risc pel medi ambient va superar satisfactòriament les inspeccions fetes l'any passat per la Generalitat. A la resta, s'hi van detectar incompliments. És una notícia que avança SER Catalunya arran d’uns resultats que no preocupen a la Direcció General de Qualitat Ambiental, segons la qual, en la majoria de casos, els problemes són fàcils de corregir.

Són les inspeccions que periòdicament fa la Generalitat per comprovar el compliment de l’autorització ambiental que necessita tota empresa que pugui suposar un risc pel medi natural. Es fan des de 2014, com a mínim, cada tres anys.

Segons els informes de les 126 inspeccions fetes l’any passat a fàbriques, granges, abocadors i altres indústries, en un terç dels casos s’hi van detectar incompliments que poden tenir impacte en el medi. El que es considera, oficialment, un “incompliment important”. I en un 40% dels casos s'hi van trobar problemes de tipus administratiu o lleus, classificats com a “incompliments poc importants”. La resta, un 25%, va superar la inspecció sense cap observació.

En declaracions a SER Catalunya, la Directora General de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, assegura estar tranquil·la perquè “la major part d’incompliments que es detecten són de fàcils resoldre o són administratius”. I afegeix que els informes de les inspeccions, tot i ser públics, estan fets i pensats per tècnics, no pel públic en general. “Si una empresa supera la inspecció sense observacions, té un 10; però si li troben una petita cosa ja té un nou. I tal i com es recullen les dades, no és possible fer una clara diferenciació entre l’empresa que té un nou i la que suspèn la inspecció”, afegeix.

La majoria d'incompliments detectats tenen a veure amb les emissions a l'atmosfera, la generació i gestió de residus i la contaminació lumínica. Rius posa com a exemple d’incompliment el fet de no declarar una campana extractora o un generador; o no disposar d’un llibre de control d’emissions.

Empreses reincidents

Dels informes de 2020 també es desprèn que són moltes les empreses on any rere any s'hi detecta algun problema. Algunes no aproven cap inspecció des de fa 6 o 7 anys, com la planta química CRODA, la fàbrica de cartró Iberboard Mill, d'Alcover, l'abocador de Solius o la planta de vidre Saint Gobaint, a l'Arboç. Aquests són els casos més flagrants.

Però hi ha molts més: de les 46 empreses que tenien incompliments greus a les inspeccions del 2020, i que per tant no van superar les proves, pràcticament totes ja havien suspès els controls dels anys anteriors. Durant 7 anys hi ha hagut desenes d'explotacions ramaderes, fàbriques, i plantes de tractament de residus que han incomplert de manera sistemàtica o intermitent les normes ambientals de la Generalitat. També multinacionals com Estrella Damm o Enagás.

Aquestes revisions es van començar a fer l'any 2014, i cada empresa que pugui fer una activitat de risc pel medi ambient n'ha de fer una cada tres anys obligatòriament. Quan es detecta algun incompliment, es torna a fer la revisió l’any següent. Segons quin sigui l'incompliment, la supervisió es fa des d'un organisme diferent. Si són emissions a l'atmosfera és competència de la Direcció General de Qualitat Ambiental, si és sobre residus recau sobre l'Agència de Residus de Catalunya, i si la falta té a veure amb vessaments d'aigües residuals, se n'encarrega l'Agència Catalana de l'Aigua.

Els incompliments de les empreses no estan especificats als informes públics de la conselleria de Territori. Allà hi ha diferents tipus de faltes classificades (aigües subterrànies, contaminació lumínica, gestió de residus, tràmits administratius....) però no s'exposa cada cas de manera concreta. Segons la direcció general, alguns exemples són no declarar campanes extractores, no tenir el llibre de registre actualitzat o generar més residus dels previstos. Hi ha poques sancions perquè són molt garantistes, però les que tenen a veure amb emissions contaminants van dels 20.000 als 200.000 euros. De tot el reguitzell d'empreses que porten anys suspenent inspeccions, només se n'han multat dues, tot i que la conselleria no ha especificat quines són.

ENTREVISTA Mercè Rius (directora general Qualitat Ambiental)

12:18

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1621411796_810993/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00