Sociedad

Catalunya podria ser autosuficient a nivell alimentari

Actualment la meitat de la població ja es podria alimentar només amb productes locals, segons un estudi de la Diputació de Barcelona

Producció agrària al Maresme / Diputació de Barcelona

Barcelona

No hi ha dades oficials sobre com d'autosuficient és ara Catalunya a nivell alimentari, però alguns treballs apunten a un 40% per cent. Un percentatge que, sense canviar res, ja es podria elevar al 50% o més, segons un estudi de BCN Smart Rural de la Diputació de Barcelona.

Aquest estudi, coordinat per la cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona, Sònia Callau, conclou que Catalunya té ara mateix terres disponibles per proveir d’aliments, com a mínim, al 44% de la seva població. I si es recuperessin hortes i terrenys abandonats recentment i es reduís el malbaratament alimentari, que ara és del 25%, l’autosuficiència alimentària seria gairebé total, del 100%.

“Per les condicions climàtiques que tenim, podem conrear pràcticament tot el que necessitem, excepte productes puntuals com el plàtan, el cafè o el cacau. La resta de la piràmide alimentària la podem produir a Catalunya”, detalla Callau.

L’estudi també constata que l’autosuficiència alimentària tindria beneficis globals. La seva autora principal recorda que “una quarta part del total d’emissions de CO2 té a veure amb el sistema alimentari i el 7% es genera pel transport d’aliments”. I posa un exemple de pràctiques que potser caldria replantejar-se, diu, “per incoherents amb el context d’emergència climàtica en que ens trobem”. “Catalunya produeix molta poma, però també n’exporta molta i alhora n’importa d’Itàlia”.

El Berguedà, la comarca més autosuficient de Barcelona

L’estudi ha tingut en compte les necessitats alimentàries, la disponibilitat de camps i la seva capacitat de producció i també ha conclòs que Barcelona és més pagesa que Girona.

La província més agrícola i l’única que ja podria autoabastir-se és Lleida. Després estan Tarragona i Barcelona gairebé al mateix nivell. I el que més ha sorprès Callau és que “Barcelona té més agricultura que Girona si tenim en compte la superfície agrícola i la capacitat de produir aliments”.

Tot i això, la província de Barcelona és la menys autosuficient perquè concentra tres quartes parts de la població de Catalunya. En concret, té més de 200.000 hectàrees de conreu amb capacitat d'alimentar el 10% dels seus habitants. Això sí, hi ha dues comarques barcelonines –el Berguedà i el Moianès– que ja podrien abastir-se totalment amb productes locals. Són zones amb molts camps i pocs habitants. Només un exemple: Sant Jaume de Frontanyà, al Berguedà, té capacitat per alimentar unes 2.000 persones, però només n'hi viuen 30.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00