Martes, 22 de Junio de 2021

Otras localidades

El crack de 1929 a Alcoi

Josep Lluís Santonja , director de l'Arxiu Municipal parla de la crisi de La Exportadora Alcoyana durant la Dictadura de Primo de Rivera, de les conseqüències a l'economía local i les revoltes derivades

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

Cròniques alcoianes rescata el crack que es va produir l'any 1929 amb La Exportadora Alcoyana durant la crisi de la Dictadura de Primo de Rivera. Un article de Juan José OñaSin saber porqué ni para qué... La huelga política alcoyana de 1929, en el Congrés La Societat Industrial Valenciana (CAEHA, 2007) analitza estos fets que en el període que va des de l’entrada de Primo de Rivera en 1923 fins a 1929 van derivar en Alcoi en 13 vagues. Destaca “la del Nadal de 1923, del tèxtil, amb 5.500 homes i 1.500 dones; la de 1926 d’obrers de la llana; la de l’estiu de 1927 dels obrers tèxtils de set fàbriques, amb uns 500 entre homes i dones, i a partir de novembre la de Terol Hermanos (amb més de 200 obrers), en la qual va haver de mediar el mateix Primo de Rivera en allargar-se durant quasi 6 mesos. L’any 1928 es va iniciar amb l’aturada de les treballadores de la Mistera (quasi 300), i l’abril una vaga general de més de 15.000 persones en solidaritat amb els obrers de la fàbrica de Terol”.

A la forta crisi de treball, sobretot en el tèxtil, es va sumar l’escàndol financer de La Exportadora Alcoyana, amb capital bàsicament alcoià creada per a canalitzar l’exportació d’articles tèxtils a l’estranger, principalment a aquells països on el nivell de vida era baix i la despesa de roba també.

Josep Lluís Santonja analitza estos fets i la seua repercussió en la premsa local, que tambè fa referencia a les agressions entre els periodistes locals, la qual cosa indica la complicada situació del momento, com mostra la portada de La Gaceta de Levante del 25 de gener de 1929.

 

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?