Domingo, 23 de Enero de 2022

Otras localidades

El Piper J3, l'avioneta més antiga que encara vola, al Lleida-Alguaire

L'avió, que té matrícula EC-ADS, va arribar a Lleida l'any 1948 procedent de Suïssa i es va destinar per escoles de pilots com la de Lleida, Barcelona, Sabadell, Tenerife i Reus.

L'avió 'Piper J3' a l'hangar del Reial Aeri Club de Lleida a les instal·lacions de l'Aeroport de Lleida-Alguaire, el 3 de juny del 2021.

L'avió 'Piper J3' a l'hangar del Reial Aeri Club de Lleida a les instal·lacions de l'Aeroport de Lleida-Alguaire, el 3 de juny del 2021. / ACN

El Reial Aeri Club de Lleida ha presentat avui a les seves instal·lacions a l’aeroport de Lleida-Alguaire la restauració del ‘Piper J3’, l’avió més antic de l’Estat espanyol amb permisos de vol.De fet, els responsables de l’entitat han assenyalat que la matrícula de l’aparell, EC-ADS, és la més antiga que està en funcionament a l’espai aeri espanyol, ja que altres aeronaus anteriors estan exposades en museus sense possibilitat d’enlairar-se.

Després de 10 anys sense volar i tres de reparació a Sabadell, s’ha recuperat l’avió, propietat del Reial Aeri Club de Lleida, que va començar a operar a l’aerodrom José Civit de Magraners, per fer-ho després al d’Alfés, que fins l’any 2015 gestionava l’entitat a través d’una concessió de la Generalitat de Catalunya. El club lleidatà disposa de dos avions operatius: El ‘Piper J3 Cub’, amb matrícula EC-ADS, i el ‘Piper Archer EC-ERC’ de 4 places. Els de dues places, com el ‘Piper J3’, es fan servir a les escoles de vol.

Avió per a les tropes de la 2a Guerra Mundial

El ‘Piper J3’, que s’ha presentat avui, va ser creat per entrenar les tropes per la 2a Guerra Mundial i després hi va participar en combats. Entre d’altres, aquest el van utilitzar Eleanor Roosevelt, Dwight Eisenhower i els generals George Marshall i George Patton. L'avió, que té matrícula EC-ADS, va arribar a Lleida l'any 1948 procedent de Suïssa i es va destinar per escoles de pilots com la de Lleida, Barcelona, Sabadell, Tenerife i Reus.

A l’acte de presentació de la restauració hi han participat el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el subdelegat de Defensa a Lleida, Fernando Rodríguez Ravena. Ambdós han destacat la importància d’aquest patrimoni històric per la demarcació, conservat i restaurat pel Reial Aeri Club de Lleida. Així mateix, també han estat presents el president de l’Aero Club de Lleida, Josep Maria Niubó, el subdelegat del Govern de l’Estat a Lleida, José Crespín, el regidor d’Esports de la Paeria, Ignasi Amor i representants de la Guàrdia Civil, els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional. En total, entre autoritats, socis del club i directius de l’aeroport s’han aplegat mig centenar de persones.

Sobre el Reial Aeri Club de Lleida

El Reial Aeri Club de Lleida és l'entitat esportiva més antiga de Lleida i el segon aeri club més antic de Catalunya per data de fundació, si bé actualment és el més antic en funcionament. Va començar a operar a l'aeròdrom privat de Josep Civit, situat en el que actualment és el barri dels Magraners de la capital lleidatana, fins que el 1929 va ser traslladat a l'aeròdrom d'Alfés. El primer vol va ser el maig de 1911. El 22 de juliol de 1950 s'inaugura oficialment l'escola de pilots. L'any 2015 va traslladar la seva seu a l'Aeroport de Lleida-Alguaire i allà segueix en funcionament sota la presidència de Josep Maria Niubó.

Entre els seus objectius, es troben la pràctica, la promoció i la divulgació de les activitats i la cultura aeronàutica, apropant el món de l'aviació a tot aquell que vulgui conèixer-lo més. Així, desenvolupa diverses activitats amb l'aeronàutica com a denominador comú; ha organitzat i col·laborat en diversos campionats de vol a l'Aeroport de Lleida-Alguaire, ral·lis aeris (Ral·li de Caragol), així com excursions a llocs d'interès aeronàutic, viatges a les aeronaus, conferències aeronàutiques i altres esdeveniments socials i esportius.

El Reial Aeri Club de Lleida ofereix cursos d'introducció, cursos d'ensinistrament de pilots per a l'obtenció de diferents llicències de vol, així com hangaratge i abanderament d'aeronaus.

Cal destacar l'Escola de Pilots, fundada per l'Aeroclub l’any 1950, que ha format pilots durant més de 70 anys. Actualment, el club té un acord amb l'Aeroclub de Sabadell per gestionar l'escola de Lleida i fomentar la práctica aeronáutica a la capital del Segrià. L'escola és de Lleida, però els professors i les aeronaus les aporten l’Aeroclub de Sabadell.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?