Martes, 22 de Junio de 2021

Otras localidades

Els antics mercats d'Alcoi

El director de l'Arxiu Municipal d'Alcoi e historiador, Josep Lluís Santonja, recorda com el consistori va reorganitzar els carrers entre 1830 y 1936 per acollir els mercolins fins la creació dels actuals emplaçaments d'abastiment

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

La plaça de Sant Agustí era el punt clau dels mercolins que cada dia de mercat muntaven les seues parades sobre unes humils estores. La plaça era un tràfec continu de gent comprant la subsistència diària. La demanda de parades era tan alta que l’Ajuntament es va vore obligat a reorganitzar-les perquè ocupaven els carrers dels voltants. Els antics mercats i la seua creació és el punt d'analisi de Josep Lluís Santonja a Cròniques alcoianes este dilluns 7 de juny. El director de l'Arxiu Municipal d'Alcoi e historiador recorda com el consistori va aprovar ampliar els carrers de mercat fins a Sant Francesc i Sant Joan. Amb el nom de carrer del Mercat seria conegut el primer tram de l’actual carrer Sant Llorenç i com a plaça del Mercat l’actual plaça de Dins.

Després de la desamortització del convent de Sant Agustí l’ajuntament va traure a subhasta la instal·lació de parades en els arcs de l’antic claustre i així poc a poc s’instal·larien els primers comerços en la popular Plaça de Dins: ultramarins, peix fresc i saladures, carnisseries i panaderia. No obstant això, hi havia més pescaters i carnissers que muntaven parades sense condicions higièniques. Els veïns es queixaven també de la mala olor de les restes perquè tampoc hi havia un clavegueram en condicions. Per estes raons, la corporació municipal va acordar en 1879 la construcció d’un mercat fix de ferro a l’interior de la Plaça de Dins, projecte encarregat a l’arquitecte municipal José Moltó Valor, mercat que va perdurar fins a 1947 quan va ser demolit.

A principis del segle XX l’Ajuntament va publicar un Reglament de mercats per regular la venda de queviures. Però, en la dècada de 1920, el mercat a l’aire lliure en la Plaça d’Espanya havia arribat al col·lapse i l’ajuntament va acordar descongestionar-lo ampliant l’àrea de mercat a la placeta de la Mare de Déu, placeta del Carbó, placeta Les Eres i el Terrer. Especialment la venda de fruita, hortalissa i verdura seria desplaçada al Terrer, cosa que va disgustar tant al veïnat com als venedors perquè els allunyava dels hostals on deixaven carros i cavalleries (la Vídua i del Racó). Per tant, havien de contractar més mossos per a traslladar les seues mercaderies des dels hostals al Terrer i van reclamar que el mercat tornara a la Plaça de la Constitució.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?