Sociedad
FINANCES

El Govern preveu un dèficit de 129 milions aquest any

El pressupost preveia una xifra de 65 milions però la pandèmia ha trencat totes les previsions

El ministre de Finances, Eric Jover, durant la compareixença aquest dijous davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost del Consell General. / A.S. ANA

Andorra la Vella

El ministre de Finances, Eric Jover, ha comparegut al Consell General per explicar els canvis que han fet al pressupost d’aquest any arran de la pandèmia i que augmenta substancialment la previsió de dèficit. Si en un principi era de 65 milions, els nous càlculs el situen en el doble. Una xifra que arriba als 230 milions si es suma el de l’exercici 2020.

Assenyala que els efectes de la crisi sanitària han estat més elevats del què s’havien previst per aquests primers mesos de 2021. La davallada del nombre de visitants provocada per les restriccions de mobilitat ha comportat un menyscapte dels ingressos i un augment de la despesa sanitària, econòmica i social.

El text que s’ha entrat a tràmit parlamentari per la via d’urgència preveu una disminució dels ingressos de 34 milions d’euros. Es preveu recaptar 5 milions menys d’impostos directes i 38 milions d’impostos indirectes, mentre que milloren els dividends que transferiran FEDA i Andorra Telecom, que seran de tres milions. Això s’ha de sumar els 7 milions que transferiran els comuns al fons de solidaritat.

En el capítol de despeses, tot i l’increment de les sanitàries hi haurà una disminució de sis milions d’euros pel que fa a béns i serveis. Es retallaran vuit milions d’euros en inversions i creixeran 41 milions les transferències en conceptes com els ERTO.

L’executiu no preveu que s’hagi de canviar la llei de la regla d’or. Jover confia en què el 2023 es pugui recuperar el darrer llindar que serà el de l’endeutament. De fet, per aquest any es preveu un 53,7% del PIB, el del 2022 s’estarà al 40,5% i d’aquí dos anys ja s’estarà per sota del 40%.

El titular de Finances ha explicat que en aquest pressupost extraordinari preveu 300 milions d’euros per poder avançar operacions de refinançament corresponents a l’any vinent. Pel que fa a l’emissió de bons internacionals de 500 milions, remarca que suposa un estalvi per a les arques de l’Estat de 35 milions d’euros.

Finalment, ha dit que s’està treballant en una reforma fiscal sense tocar el tipus nominal dels impostos però sí modificant el seu funcionament per recaptar més però sense perdre competitivitat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00