Sociedad

Malestar a presons pel nou protocol de reducció dels interns

Serveis Penitenciaris ha publicat un nou sistema de contenció de presos agitats que demana als funcionaris que primer ho intentin verbalment amb l'objectiu de garantir els drets humans

Els treballadors diuen que se senten perseguits, fiscalitzats i que executar les reduccions així és inviable quan els interns són violents i perillosos

Presó de LledonersACN

Barcelona

Primer entrebanc per la nova consellera de Justícia. Els funcionaris de presons a Catalunya es mobilitzen aquest divendres a la Plaça Sant Jaume de Barcelona contra l'aplicació d'un protocol, redactat per l'anterior Govern, que ordena contenir els interns violents primer de forma verbal i després, si cal, reduir-los i immobilitzar-los panxa amunt. Els treballadors diuen que en situacions complicades "això és inviable" i denuncien sentir-se perseguits i fiscalitzats per la direcció de Serveis Penitenciaris. El departament de Justícia defensa la nova normativa i diu que la prioritat és protegir els drets humans i seguir les recomanacions que fan organismes públics i privats per millorar aquests procediments. De fet, un dels principals objectius del nou protocol és aconseguir "zero contencions mecàniques", diu literalment el document al qual ha tingut accés SER Catalunya. I es demana als funcionaris que "apliquin la mesura menys lesiva però la més eficaç".

La polèmica circular 2/2021 es va publicar l'1 de maig i està firmada per l'anterior responsable de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Armand Calderó. Estableix noves pautes per contenir interns quan estan alterats o de sobte es posen agressius. La primera premissa és que la desescalada es faci primer i obligatòriament amb una contenció verbal. Si això no funciona, els treballadors han d'aplicar mesures graduals com ara l'aïllament provisional que han d'executar "si l'intern manté o incrementa el nivell d'alteració, sempre que no hi hagi risc físic imminent pel mateix intern o d'altres persones".

Cel·les encoixinades

Si malgrat tot això, segueix violent i pot fer mal a algú o a ell mateix, aleshores l'han de dur a una cel·la encoixinada. Però no totes les presons en tenen i de moment, han de lligar-lo al llit, amb cintes de velcro o fastrap com les que es fan servir en l'àmbit psiquiàtric. Les manilles s'han de fer servir pels trasllats dels interns de la zona on comença el conflicte fins a la cel·la d'aïllament o contenció. Actualment i durant 3 mesos s'està fent una prova pilot a Brians 2 per veure si aquestes cel·les encoixinades funcionen. Quan la mesura s'estengui a totes les presons, els funcionaris ja no podran tornar a lligar els interns agitats al llit. Aquests espais de contenció tenen sistema de videovigilància amb imatge i so. Pels Serveis Penitenciaris "és una garantia de transparència i una manera d'esvair qualsevol dubte sobre l'actuació d'un funcionari".

Tots els sindicats en bloc (CCOO, UGT Presons, CSIF i IAC Catac) i el col·lectiu Marea Blava s'oposen rotundament a aquesta nova circular. Consideren que aplicar-ho "és inviable en una situació en què l'intern estigui molt violent i sigui perillós" i asseguren, segons el portaveu de Marea Blava, Albert Dusham, que els "funcionaris tenen psicosi sobre com han d'actuar i se senten indefensos davant de la direcció si els expedienta i dels interns que els puguin agredir". CCOO, la UGT Presons i IAC Catac han fet un comunicat conjunt on denuncien que preveuen persecucions contra "tot el que es mostri tebi a l'hora d'aplicar els seus protocols i les seves circulars sense sentit". Expliquen que ja tenen una reunió amb la nova Consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i que li traslladaran el seu malestar i "el risc que suposa per a tot el sistema penitenciari català continuar amb els gestors que fins ara han aplicat una política penitenciària que viu d'esquenes de la realitat" que els treballadors penitenciaris coneixen.

La circular 2/2021 estableix que els funcionaris del servei interior han de rebre formació sobre tècniques de contenció verbal, i mecàniques en particular i també el sistema per immobilitzar els presos al llit, en decúbit supí, és a dir, panxa amunt i amb cintes de velcro. Fonts penitenciàries asseguren que 515 funcionaris ja han rebut aquesta formació i que són els que estan més directament vinculats amb aquest tipus de situacions. Cal tenir en compte, però, que fins a 2.967 funcionaris es dediquen al servei intern, el de vigilància dins dels mòduls de les presons.

A Lledoners creix la tensió

El malestar intern és força generalitzat però on es palpa més tensió és a la presó de Lledoners, on, segons Marea Blava, estan expedientats o investigats quasi la meitat dels 12 caps de servei per suposades males praxis. Fonts penitenciàries diuen que cap d'aquests casos té a veure amb l'aplicació del nou protocol. Els sindicats i el col·lectiu Marea Blava, però, asseguren que els crea molta inseguretat laboral tenir la sensació que la direcció els té fiscalitzats i pot interpretar lliurement el que vegi a les imatges de les càmeres durant una contenció. Fonts oficials mantenen que si hi ha indicis d'una mala praxis, la Secretaria sempre actua amb contundència i determinació per aclarir els fets i ho denuncia a Fiscalia si creu que és un tema penal. Per altra banda, asseguren que els funcionaris tenen dret a tenir un advocat de la Generalitat per denunciar qualsevol incident o agressió. Això sí, ho han de demanar i és necessari un informe favorable dels serveis jurídics del departament.

Els funcionaris parlen de "persecucions ideològiques" contra aquells que no estan d'acord amb el que marca el nou protocol. A més, a Lledoners, tenen una guerra oberta amb el gerent, que aquesta setmana ha enviat un correu als treballadors on parla subliminalment de "detritus" per referir-se a un funcionari, que està expedientat, i amb qui manté un agre enfrontament. Aquest treballador ha enviat una carta a la nova Consellera de Justícia explicant que pateix assetjament i que la plantilla de Lledoners "treballa amb molta ansietat i estrès, desmotivada, amb por, sense seguretat". I explica un episodi en què el gerent li va barrar suposadament el pas amb el cotxe a l'aparcament de la presó. En el correu enviat pel gerent als funcionaris contraataca dient que "en temps de fake news desbocades, no és fàcil contenir la calúmnia".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00