Sociedad

Més d'una denúncia per bullying cada dia a Catalunya

Els Mossos van recollir durant el 2020 un total de 189 casos d'assetjament escolar

La majoria d'agressions, amenaces i vexacions les cometen nens i nenes d'entre 13 i 15 anys

La majoria d'agressors són adolescents d'entre 13 i 15 anys i més del 40% dels delictes són lesions lleus i amenaces / Getty Images

Barcelona

Els Mossos d'Esquadra van rebre més d'una denúncia per bullying cada dia (1'5) de classe presencial durant el 2020. La majoria d'agressors són adolescents d'entre 13 i 15 anys i més del 40% dels delictes són lesions lleus i amenaces. La policia creu que hi ha molts més casos que no es denuncien i està preparant una formació més concreta per alumnes i mestres que començaran a implantar a partir del pròxim curs.

Els estudiants van tenir 125 dies de classe presencial durant el 2020. La resta van estar confinats per la pandèmia i feien les sessions online. I malgrat aquesta poca presència a les aules, els Mossos van rebre 189 denúncies exclusivament per bullying, 24 casos més que el 2019. El 60% van passar a l'institut (60) i a l'escola (53) i la resta a casa (28), en parcs (43), al carrer o en locals d'oci (4) i fins i tot a l'estació de metro (1).

El Comissari portaveu de Mossos, Joan Carles Molinero remarca en una conversa amb SER Catalunya que els menors acostumen a portar-ho en secret: "La majoria de famílies ho reben amb total i absoluta sorpresa i desconeixement perquè hi ha temes que el menor no porta a casa i la primera notícia que en tenen els pares és quan els truca l'institut. És un delicte que el menor acostuma a guardar molt per ell fins que algú no ho posa sobre la taula".

Els Mossos van denunciar a Fiscalia de menors 212 nois i noies per fer bullying. Un 26% dels delictes són per lesions lleus (esgarrapades o talls, fets per exemple un boli o un clip) i un 21% són amenaces (de mort, per exemple, ja siguin en persona o per Internet). També es denuncien vexacions, coaccions, injúries, ciberassetjament i fins i tot una abús sexual durant el 2020 i dos el 2019. Les víctimes són tant nens (50'7%) com nenes (49'3%). I tenen, com els agressors, entre 13 i 15 anys.

El Comissari portaveu, Joan Carles Molinero explica que "és un tipus de delicte que costa molt denunciar perquè hi ha molts menors que els costa veure que són víctimes i creiem que és tan important prevenir com que l'escola i sobretot el menor i la família presentin denúncia". Precisament, per això també, els Mossos ampliaran la feina que fan de sensibilització amb tallers de prevenció i respecte, a partir del setembre, en els quals els alumnes i professors hauran d'interactuar amb casos pràctics. "Un dels objectius és incrementar la complicitat dels estudiants perquè si algun company seu és víctima d'assetjament ho expliquin".

Per altra banda, el departament d'Educació va posar en marxa una unitat de suport a l'alumnat que ja ha rebut 200 denúncies sobre violència a les aules, 15 de noves en la darrera setmana, informa Soledad Domínguez.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00