Deportes

Dembélé podria estar mig any de baixa

El doctor David López Capapé, que havia format part de l'equip dels responsables de les operacions de Dembélé Sakari Orava i Lasse Lempainen, analitza la nova lesió del francès.

Informació QTJ: Dembélé podria estar mig any de baixa

Informació QTJ: Dembélé podria estar mig any de baixa

03:52

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1624454577350/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

El davanter del Barça Ousmane Dembélé passarà pel quiròfan el proper dilluns, 28 de juny, per la desinserció del tendó de l’isquiotibial al genoll dret que es va fer jugant amb França a l’Eurocopa. L’operarà a Turku, Finlàndia, el doctor Lasse Lempainen, que ja li va dur a terme la darrera intervenció als tendons de l’isquiotibial el gener del 2020. I membre principal de l’equip del doctor Sakari Orava, la principal eminència en matèria d’isquiotibials, que també va dur a terme la primera operació de Dembélé la tardor del 2017.

Dembélé pateix ara una lesió al tendó que uneix la part inferior del múscul de la part posterior de la cuixa dreta, el bíceps femoral, amb l’os del genoll, el cap del peronè. Fa un any i mig, Dembélé va patir el mateix tipus de lesió al tendó que uneix la part superior del mateix múscul amb els ossos de la pelvis. El traumatòleg espanyol David López Capapé, que havia treballat amb els doctors Orava i Lempainen, explica a SER Catalunya que les dues lesions poden estar relacionades.

“Un tendó operat té una elasticitat menor, i això provoca que l’altre tingui més tensió, és lògic que tingui relació amb la lesió prèvia”, explica. “També hem de considerar que el futbol és un esport que de vegades pot demanar respostes en un moment donat superiors a les que aguanta l’anatomia d’un jugador determinat”. I el doctor Capapé apunta, com va passar amb l’anterior operació, un temps de baixa superior a l’habitual i que s’acosti al mig any.

“El problema que tindrà a mitjà-llarg termini és que la unió del tendó amb l’os es reafirmi. Alhora, sempre s’intenta que no perdi massa temps i pugui tornar a entrenar com abans millor, aquest equilibri és el més difícil. Precisament, a la segona operació, quan es va anar més lent amb el temps de recuperació i tornada al terreny de joc, és quan ha tingut un període molt bo de joc i de continuitat. Tot i que els terminis habituals en aquestes lesions siguin 4 mesos, potser en passen 6 fins que estigui al 100%”, diu el doctor Capapé. Després de la segona operació, el febrer del 2020, li van diagnosticar 6 mesos de baixa. Amb la pandèmia i els vacances entremig, Dembélé va rebre l’alta al cap de 8 mesos d’haver passat pel quiròfan”.

El traumatòleg afegeix que “és difícil sortir d’aquest espiral al que s’entra amb la primera lesió: la cirurgia ha avançat molt, però hem de considerar que aquests casos abans no tornaven a jugar. Ell s’ha recuperat molt bé, però abans o fins i tot si no hagués estat en les millors mans no hauria tornat a jugar després de la primera lesió greu.” I remata que, després del gran nombre de lesions encadenades que ha patit a la mateixa zona, “em sembla fins i tot gairebé miraculós que hagi estat jugant un any seguit a aquest nivell, perquè l’exigència és total i les operacions tampoc aconsegueixen deixar el tendó i el múscul al 100%: Hi va havent pèrdua de força, d’elasticitat i flexibilitat dels teixits, fibrosis... que dificulten tornar al nivell màxim.”

Dembélé s’enfronta ara al repte de tornar al màxim nivell per tercera vegada: “el cos humà és d’una complexitat absoluta, sense entrar fins i tot en l’aspecte psicològic i mental: el més bàsic és la dieta, l’alimentació, la suplementació i el descans. I per suposat la fisioteràpia a nivell preventiu és fundamental: la readaptació després de les lesions, la força, l’elasticitat... però un dels problemes del futbol és el gran nombre de partits que juguen. Jo defenso els futbolistes pel calendari. En aquest cas parlem d’un futbolista jove, però una lesió com aquesta va fent que aquesta zona sigui més delicada i no respongui tan bé a una exigència tan alta.”

No obstant, el metge especialista ens deixa un missatge per l’esperança: “Per suposat que Dembélé pot tornar un altre cop a un gran nivell. És més, en aquest sentit, era més compromesa la segona operació que aquesta tercera”. La d’ara és “una lesió menys freqüent que l’anterior, però és un tendó més prim que s’ha deixat anar de l’òs, per això cal operar”, conclou.

Joan Tejedor

Joan Tejedor

Narrador dels partits del Barça en català a SER Catalunya i presentador de La Graderia del Balcó. Treballa...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00