Experiència única: apropar-nos la muntanya a tots aquells que no podem sortir a gaudir-la
Quan tots estàvem tancats a casa durant el confinament, els protagonistes d'avui al 'Què t'hi Jugues!' van pensar en una innovadora idea: apropar-nos la muntanya a tots aquells i aquelles que ni podíem ni podem gaudir-la.
Experiència única: apropar-nos la muntanya a tots aquells que no podem sortir a gaudir-la
06:14
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1624454745983/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Durant el confinament i la pandèmia, quan tots estàvem tancats a casa, el Biel Ràfols i l'equip de Salomon, van tenir la idea d'apropar-nos la muntanya a tots aquells que no podíem sortir a gaudir-la. Van filmar l'ascens a les muntanyes més importants del Pirineu (Pica d'Estats, Monte Perdido, Pic de Pessons i el Pedraforca) amb una tecnologia de 360 graus que permet uns resultats molt reals. I ara aquestes imatges estan disponibles per a tothom a Google Street View, per als que volen preparar rutes des de casa, com els que no poden pujar la muntanya per si mateixos.
I l'experiència no s'atura aquí perquè Salomon ha volgut que un grup de 20 pacients de l'Institut Guttmann poguessin sentir-se alpinistes per un dia seguint els passos del Biel Ràfols. Són 20 pacients amb una afectació d'origen neurològic per una lesió medul·lar o dany cerebral adquirit, que gràcies a aquestes imatges i a un sistema de projecció immersiva, han sentit que eren ells mateixos els que feien cim al Pedraforca.
Protagonista al QTJ
Apropar la muntanya a aquells que no poden fer-ho. Amb aquesta premissa i durant el confinament al Biel Ràfols se li va ocórrer una idea per solucionar aquest problema. I així va néixer el projecte Salomon 360º Mountains.
La idea va sorgir durant el confinament, igual que hi ha Google Street View a les ciutats, nosaltres ho volíem portar a la muntanya, perquè tothom des de l'ordinador poguessin gaudir de les vistes.
"Omple molt sentir que fas coses i ajudes a la gent", ha dit Ràfols avui al programa. La idea compta també amb el suport de l'Institut Guttman, ja que el projecte també serveix per dur a terme teràpies amb els pacients de la institució.
De fet ens explica Ràfols que la visita al centre va ser molt enriquidora, "vam poder acostar grans muntanyes a gent que potser no podrà tornar a pujar mai i tot i la mascareta, es podia veure la felicitat dels pacients." Així i tot diu, que aquesta eina igual que fa servei a què no hi pot anar, també és molt útil per "aquells que volen fer la ruta i se la volen preparar per fer la travessia més segura".