Sociedad

Receptar teatre

El Teatre Lliure i la UOC amb Apropa Cultura fan una prova pilot perquè els metges de família receptin teatre a persones amb problemes mentals o psicològics. Volen traslladar a Catalunya un model que funciona a països com Anglaterra, Alemanya o Canadà

Imatge de l'obra 'La malaltia', al Teatre Lliure / Silvia Poch

Barcelona

És el Teatre per Prescripció Facultativa, un projecte "perquè (en un futur) pacients amb malalties mentals, demència, autisme, depressió, sentiment de solitud o aïllament social assisteixen a representacions teatrals amb recepta del metge de capçalera" explica Juan Carlos Martel, director del Lliure.

Durant aquesta temporada, el teatre ha programat 5 sessions amb 6 col·lectius de salut mental. En total, 43 persones amb alguna malaltia o trastorn que han vist una funció o un assaig, i han pogut parlar fins i tot amb les companyies. L'Elvira, una de les participants, usuària del servei de rehabilitació comunitària Santa Eulàlia de l'Hospitalet, diu que "quan una persona està amb depressió i li costa sortir de casa, encara que passi una mala estona al transport públic per poder arribar a l'emplaçament on té lloc l'obra de teatre, sempre mereixerà la pena".

I com funciona la prova pilot? Una acomodadora del propi Lliure s'encarrega d'observar les reaccions dels espectadors. Després, professors de la UOC, com Salvador Macip, n'analitzen els efectes en el benestar emocional: "hem de ser capaços d'explotar les capacitats terapèutiques de les arts. Crec que el teatre pot tenir un impacte molt directe i molt efectiu sobre certes poblacions".

Amb les conclusions de l'estudi que es faran públiques d'aquí a uns mesos, proposaran a Salut que els metges de família puguin receptar teatre a determinats col·lectius.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00