Martes, 27 de Julio de 2021

Otras localidades

La Generalitat planteja que l'ampliació del Prat s'inclogui en el pla d'inversions d'AENA

Encara no hi ha consens sobre l'allargament de la tercera pista, però el Govern entén que, d'aquesta manera, es garanteix que, si més endavant hi ha acord, l'ampliació es podrà fer

La terminal T1 de l'aeroport de Barcelona

La terminal T1 de l'aeroport de Barcelona / PxHere

La Generalitat planteja que el pla d'actuació d'AENA, que s'ha d'aprovar al setembre, inclogui l'ampliació de l'aeroport del Prat, malgrat la falta de consens al voltant de l'allargament de la tercera pista. Fonts del govern català expliquen que això no significa donar llum verda al projecte, però sí garantir que, si més endavant hi ha acord, l'actuació es podrà fer perquè la inversió ja estarà prevista. Aquest posicionament es recull al document de síntesi que ha fet el govern català per resumir el que s'ha dit a les 3 reunions de la taula tècnica, que està analitzant el futur de l'aeroport de Barcelona.

Els ajuntaments i la Generalitat han demanat a AENA en aquestes reunions que ajorni l'aprovació del DORA, del Document de Regulació Aeroportuària que planifica les actuacions que s'han de fer en els propers 5 anys. Però els representants del gestor aeroportuari han assegurat que és inviable, que el Consell de Ministres ha d'aprovar aquesta planificació abans d'acabar el mes de setembre. I que s'ha de decidir si s'inclou l'ampliació del Prat, que suposaria una inversió de 1.700 milions d'euros, o no.

En aquest context, els representants de la Generalitat a la taula tècnica han plantejat que AENA inclogui en el DORA les diverses actuacions que planteja per ampliar la capacitat de l'Aeroport del Prat: la construcció d'una terminal satèl·lit i l'allargament de 500 metres de la tercera pista, entre d'altres. Però que estigui inclòs en el document, diuen des del govern català, no significa que finalment es faci. S'ha d'estudiar si realment és necessari ampliar el camp de vol, si han de ser 500 metres i si tots s'han de guanyar en l'extrem que toca a La Ricarda o es poden repartir entre les dues capçaleres. Si hi ha acord, i Europa autoritza les afectacions a la Xarxa Natura 2000, l'actuació es podrà fer perquè s'haurà previst en la planificació d'AENA.

L'Ajuntament del Prat rebutja aquesta opció. Considera que sense el consens del territori l'ampliació de l'aeroport no s'hauria d'incloure al document que aprovarà al setembre el Consell de Ministres. L'alcalde, Lluis Mijoler, creu que "posar-ho al DORA és comprometre unes determinades inversions i donar per fet que es farà l'ampliació de la tercera pista i per això ens hi oposem".

A més, Mijoler està convençut que Europa no autoritzarà una actuació que afecta un espai especialment protegit com La Ricarda, que forma part de la Xarxa Natura 2000. Per això, l'alcalde del Prat reclama que abans d'incorporar res al DORA presentin el projecte a Europa.

Les reunions de la taula tècnica encara no han acabat. La setmana que ve es tornarà a reunir per analitzar el paper que poden jugar els aeroports de Reus i Girona i la seva connexió en alta velocitat amb el de Barcelona.

 

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?