Economia y negocios

Poma de Girona collirà un 16% més de pomes aquest any

Seran de més calibre i, a diferència del que passava abans de la pandèmia, se n'exportarà menys.

El consum de poma per persona a Catalunya va augmentar el 2020 i va superar els 12 quilos per persona.

L'entrenador i dues jugadores de l'Uni Girona, a la presentació de la collita de la primera poma. Poma de Girona es converteix en patrocinador de l'equip gironí. / Imatge: Agència ACN

La projecció de Girona Fruits, Giropoma i Frutícola Empordà –les tres marques que estan sota el paraigua de Poma de Girona- és recollir 84.580 tones aquest 2021.

Això és un increment d’un 16% en comparació amb l’any passat, on la collita va caure. Vist en perspectiva, la producció ara és un 6% superior a la de fa 8 anys perquè també augmenta la superfície de pomeres.

El 2021, la superfície dedicada a aquest conreu superarà les 1913 hectàrees. Ara mateix, Girona produeix el 30% de les pomes catalanes i si ampliem el focus a la resta de l’estat, el percentatge és del 20%.

Les varietats Golden –majoritària encara- i les vermelles segueixen perdent protagonisme tot i que aquesta temporada, com que la producció en general augmenta, també experimenten un remunt.

En els últims 8 anys, la producció de Golden ha baixat un 12% i les varietats vermelles tradicionals un 18%. La resta de varietats, especialment la Gala, segueixen guanyant quota.

Un dels aspectes que ha canviat els últims mesos és que l’exportació, que havia arribat a fregar el 30%, s’ha frenat degut a les dificultats de desplaçament.

Ara, adverteix el director de la IGP Poma de Girona, Llorenç Frigola, la idea és “intentar que no es porti tanta poma de fora” i que el consum es faci al propi estat espanyol.

Les condicions d’aquest any han donat com a resultat una poma de més calibre i bona coloració i ha fet disminuir malalties com el russeting, que afecta a la Golden.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00