Hoy por Hoy GironaHoy por Hoy Girona
Actualidad

El 2020 va ser l'any amb més repercussió de la vespa asiàtica

La Generalitat ha anat traspassat la gestió de la plaga als ajuntaments.

Una vespa asiàtica agafada amb pinces. / ACN

Una vespa asiàtica agafada amb pinces.

Girona

L’any passat va ser molt humit, això va ajudar a l’expansió de la vespa i els ruscos es van veure més amenaçats que mai des que es va detectar la presència d’aquesta espècie invasora, aviat farà una dècada.

Aquest any, més sec, ha fet més suportable la situació, explica Marc Arumí, un productor de l’Alt Empordà (Abellaires Empordanesos) a qui la vespa i un àcar anomenat varroa li va fer perdre fins al 65% de les abelles la temporada passada.

Arumí diu que, més enllà d’alguna ajuda per posar paranys amb líquid atraient per agafar reines a la primavera, senten que estan sols davant del problema i no tenen eines per afrontar-ho. L’única manera efectiva que té per esquivar la vespa és moure els ruscos a les zones on es detecta que n’hi ha menys.

Marc Arumí, productor de mel de l'Alt Empordà

00:21

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000021166/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Altres productors posen el que anomenen arpes electrificades, un parany que fregeix les vespes quan hi passen, o embolcallen els ruscos amb mussolines. Són inversions, però, que poden superar els mil euros per apiari i no sempre compensa.

Des de l’associació d’apicultors de Girona adverteixen que els últims anys n’hi ha molts que han plegat, sobretot els que no poden moure els ruscos i els tenen en zones exposades. La producció de mel a les comarques de Girona el 2020 va ser un 14% inferior a la del 2019 i la més baixa de l’última dècada.

Responsabilitats als ajuntaments

Carles Genoher, regidor Medi Ambient de Bescanó

00:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000021165/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Tot i que en un primer moment la Generalitat va assumir la feina d’anar a treure els nius de vespa asiàtica, la gestió ha acabat derivant cap als ajuntaments que actuen quan hi ha risc sobre les persones o animals i el niu està en espai públic retirant-lo o senyalitzant-lo, com explica Carles Genoher, regidor de Medi Ambient de Bescanó.

També poden actuar en zona de privats si pot suposar un perill o demanar-los que el treguin amb els seus propis mitjans.

La majoria d’Ajuntaments tenen contractada una empresa especialitzada i gairebé tots apliquen un mateix protocol establert per la Generalitat. En alguns casos també es recorre a apicultors. El Dipsalut ha establert una línia d’ajuts per assumir una part de la despesa que suposa.

A Girona, s’ha detectat presència de vespa asiàtica a totes les comarques però és a la Garrotxa i la Selva on la incidència és major.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00