Domingo, 19 de Septiembre de 2021

Otras localidades

Els peatges ja són història

Institucions gironines demanen cinc nous accessos i més de 100 treballadors se'n van al carrer

Carriles Via T sin barreras del peaje de la AP-7 en La Roca del Vallès

Carriles Via T sin barreras del peaje de la AP-7 en La Roca del Vallès / ABERTIS Archivo (EUROPA PRESS)

Els peatges ja són història. En alguns llocs abans de la mitjanit ja es van aixecar barreres, com va ser el cas de la Jonquera. A Sant Julià de Ramis, una dotzena de veïns van penjar una pancarta dient "ja era hora".

Les institucions de Girona consideren prioritari construir 5 nous accessos al tram gironí de l'AP-7 i completar-ne 3 més per assumir l'increment de trànsit que comportarà l'alliberament del peatge.

Hi ha accessos que s'han de completar com el de La Jonquera, Fornells o Vilademuls. Altres, (altre cop) com el de La Jonquera, Figueres, Orriols-l'Escala, el de l'Aeroport i el de Maçanet s'han d'ampliar amb noves sortides que agilitzar la connexió amb carreteres més capil·lars que han de facilitar la mobilitat a l'Alt i Baix Empordà, la Selva; és a dir, Costa Brava Nord, Centre i Sud i també amb l'eix transversal.

I també n'hi ha uns quants que s'han de remodelar els accessos per solucionar problemes d'encaix que fa temps que estan detectats. Tot per no col·lapsar l'autopista i convertir-la en una via lenta quan, degut a l'absència de peatge, el trànsit augmenti -segons la previsió- un 15%. Àlex Gilabert, president de l'Area de Territori de la Cambra de Comerç de Girona considera que aquests accessos son clau per fer fluid la connexió de l'AP-7 i les carreteres que hi conflueixen.

L'estudi també contempla aprofitar les àrees de servei per posar més punts de càrrega per vehicle elèctric i plaques fotovoltaiques en aquestes àrees i als antics peatges. La Diputació i la Cambra enviaran aquest estudi al ministeri de Transports i Mobilitat i reclamen una entrevista amb la ministra Raquel Sánchez.

Més de cent treballadors al carrer

L’absència de peatges enviarà a l’atur més d’un centenar de treballadors de les comarques de Girona. UGT considera que una part s’haurien pogut salvar perquè, tard o d’hora, s’haurà tornarà de tornar a cobrar algun tipus de peatge perquè així ho ordena Europa. 

Dels poc més d’un centenar de treballadors de l’autopista que quedaven a Girona només continuen els de manteniment, que seran contractats per les empreses que s’encarreguin de fer aquesta feina. No són molts, diu Joan Muntada, secretari general a Girona de la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum d'UGT, hi haurien pogut ser més perquè, segons Muntada, Europa obliga a cobrar per passar per carreteres de gran capacitat com autopistes i autovies i això vol dir que, tard o d’hora, aquests treballadors tornaran a fer falta.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

Recorda Muntada que són persones que coneixen una feina que és més àmplia que el cobrament i, per tant, perfectament adaptables a altres tipus de sistemes de pagament com l’eurovinyeta o el pagament per ús.

També es queixen que Abertis només els indemnitzarà amb l’equivalent d’un acomiadament improcedent tot i haver fet molts diners amb l’AP-7. Sí que s’ha compromès a contractar una empresa de recol·locació per intentar reubicar-los i als majors de 55 anys els farà un conveni especial de cotització fins als 65.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?