Domingo, 19 de Septiembre de 2021

Otras localidades

Un "tsunami a càmera lenta"

L'informe Un Litoral al Límit fet pel Consell Assessor del Desenvolupament Sostenible (CADS) confirma l'avenç imparable del nivell del mar i considera urgent treure ciment de la costa per permetre que la natura pugui fer la seva feina

A part de l'impacte sobre moltes espècies, la tendència amenaça amb fer inviable el model turístic que ara mateix és el motor de la nostra economia.

La platja de Roses, inundada.

La platja de Roses, inundada. / ACN

L'informe del CADS descriu una mena de cercle viciós. Un litoral on hi viu el 59% de la població -el 81% si descomptem el Delta de l'Ebre i el Cap de Creus, on no s'hi pot edificar- i on hi descansa un model turístic que és motor i que va camí del col·lapse per l'avenç implacable del mar.

Les dades no enganyen. Cada any el nivell del mar puja 0'4 centímetres quan només el 20% dels municipis tenen capacitat per allunyar-se terra endins. En 30 anys ha pujat 10 centímetres, segons dades recollides a l'observatori de l'Estartit i en projeccions a 300 anys vista es parla d'un creixement de 10 metres.

Això fa que el 70% de les espècies i el 50% dels hàbitats del sistema litoral i marí inclosos a la directiva habitats estiguin en mal estat de conservació i que cada any s'hagin d'abocar 775.000 metres cúbics de sorra per regenerar platges, una xifra que va en augment.

Un problema difícil de revertir, entre d'altres coses, pels paranys que hem anat introduint al llarg dels anys a la natura: rius canalitzats, passejos marítims, ports esportius -Catalunya té una de les concentracions de ports marítims més alta del món segons la ponent de l'informe Puri Canals- i tot tipus d'edificacions que fan que la costa no rebi els sediments per regenerar-se i es perdi una de les maneres més factibles d'intentar aturar aquest "tsunami a càmera lenta", apunta Carles Ibañez, conseller del CADS.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

Una de les conclusions que consten a l'informe és que caldrà treure ciment. El terme que utilitzen és "desrigidització". Es planteja comprar terrenys o habitatges fins i tot -el 32% de les segones residències es concentren al litoral- per preservar espais i tornar-ne d'altres a un estadi on els rius puguin tornar a aportar sediments a la primera línia perquè pugui fer de dic de contenció natural.

Amb tot, l'informe també és molt clar sobre el sector turístic. S'haurà de replantejar. Caldrà definir àrees turístiques i, sobretot, quanta gent poden assumir, adverteix Puri Canals.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

Això, evidentment, tindrà un cost molt important i l'informe planteja que els diners per pagar-ho han de sortir d'una fiscalitat ambiental, del pagament per serveis o també gravar amb un impost les segones residències.

Reaccions

SOS Costa Brava celebra les conclusions de l'informe del CADS però considera que caldria que tingués mesures concretes per combatre el gran mal; l'excés d'urbanisme.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

El seu portaveu, Eduard De Ribot reclama que ha de veure la llum el Conservatori del litoral i ha d'estar ben dotat econòmicament. Aquesta és, precisament, una de les eines -no l'única- que com diu el professor agregat interí de Dret Administratiu de la Universitat de Girona, Josep Maria Aguirre, l'administració té i ha d'aplicar perquè ja anem tard.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?