Domingo, 26 de Septiembre de 2021

Otras localidades

Nous descobriments al jaciment de Sa Mitja Lluna

La darrera campanya d'excavacions ha finalitzat amb importants resultats i troballes arqueològiques

El grup d'investigació treballa en aquest jaciment des del 2010

El grup d'investigació treballa en aquest jaciment des del 2010 / ArqueoUIB

Les excavacions realitzades durant aquest any a la mina prehistòrica de Sa Mitja Lluna han posat al descobert una trinxera excavada en la roca, una gran quantitat de ceràmica i restes de focs que permetran conèixer més a fons la vida dels miners de l’edat del bronze a Menorca.

El grup de recerca ArqueoUIB ha trobat, al Runam Nord, que és la zona del jaciment on visiblement hi ha hagut més moviment de material, una trinxera excavada en la roca que es podria estendre alguns metres més. Els investigadors no descarten que, en aquesta àrea, s’hi puguin descobrir, a més, pous o galeries excavades pels antics miners.

Però en aquesta campanya, les novetats més destacades s’han trobat al Runam Sud, perquè les restes que aquí s’han descobert podrien donar resposta a preguntes sobre les pràctiques quotidianes dels miners.

“Aquí ens hem trobat amb coses noves. Ens pensàvem que aquesta banda del jaciment tindria la mateixa dinàmica que la banda nord, però ens hem trobat amb molt menys runam i amb molta ceràmica i restes de foc. Això pot voler dir que podríem estar davant d’un àrea de descans”, explica Laura Perelló, codirectora de l’estudi a Sa Mitja Lluna.

Val a dir que Sa Mitja Lluna és un jaciment d’especial interès pel seu excel·lent estat de conservació i per ser, actualment, l’única explotació minera prehistòrica documentada a les Illes Balears i una de les poques excavades al Sud d’Europa. La mina, situada en l’Illa d’en Colom, està sent investigada des del 2010 pel grup de recerca ArqueoUIB, que no descarta trobar més sorpreses en futures excavacions.

“Tenim una perspectiva molt positiva i, segurament, podrem aprendre molt en un futur. L’estudi de l’àrea sud està en una situació molt preliminar i creiem que continuar investigant allà ens pot donar molta informació sobre les comoditats i les persones que anaven a cercar minerals”, assegura Perelló.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?