Sociedad

Les infermeres acumulen 250.000 hores extra per la campanya de vacunació

El Departament de Salut hi ha invertit més de cinc milions d'euros

Els sindicats critiquen el dèficit de personal, que ha portat les infermeres a fer esforços titànics

Una infermera vacuna un home en un dels box del punt de vacunació massiva habilitat a Fira de BarcelonaACN

El personal d'infermeria va començar a punxar la vacuna pocs dies abans d'acabar el 2020. Des de llavors, les infermeres de l'Institut Català de la Salut - que són la gran majoria - han dedicat més de 257.000 hores, fora de la seva jornada laboral, a la campanya de vacunació. Aquestes hores extra que han costat més de 5.600.000 € al Departament de Salut.

Els sindicats critiquen el dèficit estructural de personal d'infermeria que hi ha a Catalunya. Denuncien que, amb una plantilla suficient, no haurien fet tantes hores. "No hauríem hagut de doblar torns i treballar fins a catorze hores al dia. La COVID ens ha provocat tal càrrega de feina, física i emocional, que han augmentat les baixes dins del col·lectiu", diu Octavi Rodríguez, secretari d'organització d'Infermeres de Catalunya. Recorda que faltarien més de 24.000 infermeres al sistema sanitari català per arribar a la mitjana europea.

El sindicat SATSE explica que durant les últimes setmanes s'ha reduït el personal d'alguns punts de vacunació perquè sobren mans. El nombre de cites prèvies és "baixíssim", diuen, i els visitants han caigut en picat durant l'agost. "Això ens fa entristir i ens sap molt de greu. El que volem és acabar d'una vegada per totes amb la pandèmia i hi posarem tots els esforços que calgui", afirma el portaveu del sindicat, David Oliver. Posa l'exemple del centre de vacunació de Blanes (Maresme), on el nombre d'infermers ha passat de set a dos: "un que carrega i l'altre que injecta", diu.

El personal d'infermeria ha cobrat les hores de vacunació com a ordinàries i a preus diferents en funció del conveni de cada centre.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00