Sociedad

Només 11 multes per infringir la llei que regula el lloguer quan ja fa més d'un any de la seva aprovació

Ara mateix hi ha 337 expedients en tràmit que podrien acabar en sanció

La competència de perseguir als infractors és compartida entre l'Agència de Consum, l'Agència de l'Habitatge i els Ajuntaments.

Un any després que s'aprovés la regulació, gairebé tots els Ajuntaments volen declarar-se zona tensionada 5 anys després, i 22 municipis nous han demanat poder regular el lloguer

Ara mateix hi ha 337 expedients en tràmit que també podrien acabar en sanció. La conselleria d'empresa té oberts o en tràmit 100 casos a través de l'Agència Catalana de Consum, i la majoria són infraccions vinculades a anuncis de pisos de portals / ANA

Barcelona

El dia 9 de setembre del 2020, el Parlament aprovava, amb una àmplia majoria, regular el preu del lloguer a Catalunya, amb els vots favorables d'ERC, Junts, Comuns i la CUP. Un any i escaig després, només s'han posat 11 multes per incomplir aquesta norma, segons ha pogut saber SER Catalunya amb dades facilitades per la Generalitat.

Ara mateix hi ha 337 expedients en tràmit que també podrien acabar en sanció. La conselleria d'empresa té oberts o en tràmit 100 casos a través de l'Agència Catalana de Consum, i la majoria són infraccions vinculades a anuncis de pisos de portals com Idealista, Fotocasa o Habitaclia que NO posen el preu de referència dels lloguers a les seves ofertes online. Per altra banda, l'Agència de l'Habitatge gestiona denúncies per cobrar lloguers abusius, per sobre l'índex de preus màxims.... Per aquest motius hi ha oberts 100 expedients més. La resta són casos que porten els Ajuntaments, que també tenen competències per perseguir als infractors. Des del govern expliquen que es tracta de processos molt garantistes i que per això les multes arriben poc a poc.

Des dels moviments socials ho veuen d'una altra manera: cal perseguir als infractors perquè aquest any ha demostrat que la llei funciona i que canvia la vida a moltes persones. Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogateres, assegura que "cal celebrar que la llei complirà un any, i és un aniversari històric perquè és la primera llei en democràcia que limita l'especulació i protegeix a milers de famílies". Demana que la Generalitat faci la seva feina i persegueixi als "les immobiliàries i els especuladors que s'estan saltant la llei".

Palomera també ha explicat que gairebé tots els municipis declarats zona tensionada han demanat seguir-ho sent durant 5 anys més, de fet avui hi ha un ple de l'Ajuntament de Barcelona per ratificar-ho, i la resta de governs municipals ho aniran fent successivament. En total són 61 ciutats. Alguns alcaldes de partits contraris a la regulació, com el PP, hi ha votat a favor... És el cas de Badalona, amb Xavier Garcia Albiol. També han fet el mateix molts alcaldes del PSC de l'Àrea Metropolitana, tot i que els socialistes catalans no van votar a favor de la regulació ara fa un any.

El recorregut de la llei

Ara mateix aquesta llei que regula el lloguer està a mans del Tribunal Constitucional per intervenció del govern de l'estat, que considerava que envaïa competències estatals. Aquesta mateixa setmana, la consellera de Drets Socials Violant Cervera, responsable d'habitatge aquesta legislatura, deia que cal posar topalls màxims de preus en algunes zones de Catalunya, però deia que caldria fer-ho d'una altra manera si l'Alt Tribunal anul·la la llei.

En paral·lel, fa mesos que s'espera l'aprovació d'una Ley Estatal de Vivienda, que està sent un dels punts de fricció entre PSOE i Unidas Podemos al govern central, ja que els de Yolanda Díaz aposten per regular el lloguer tal i com s'està fent a Catalunya, mentre que els socialistes són partidaris de fer altres polítiques d'habitatge menys intervencionista. De moment les negociacions estan en marxa i no sembla que el pacte sigui imminent. L'aprovació d'aquesta llei podria ser un paraigües per la norma catalana, que quedaria protegida per la legislació estatal si així s'acabés decidint en aquest acord de govern.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00