Sociedad

L'OMS situa la contaminació de l'aire com una de les majors amenaces per a la salut humana

La Organització Mundial de la Salut endureix els nivells màxims de contaminació de l'aire recomanats i insta a tots els països a seguir les seves indicacions per evitar milions de morts

Panoràmica de Barcelona d'un dia amb un elevat índex de contaminacióACN

Barcelona

Després de 15 anys i havent revisat mig miler d'estudis, l'Organització Mundial de la Salut afirma que hi ha proves suficients que evidencien que la contaminació atmosfèrica és nociva en concentracions inferiors al que es pensava fins ara. Per això, ha ajustat a la baixa els valors màxims recomanats per a sis contaminants, entre ells les partícules i el diòxid de nitrogen, tots dos provinents, principalment, del trànsit. Complir aquests nous límits, assegura, salvaria milions de vides. I és que la mateixa OMS afirma que la pol·lució mata cada any a set milions de persones arreu del món. Tantes com les que mata el tabac o el menjar poc saludable. Una xifra que porta a aquest organisme internacional a afirmar que la contaminació és, juntament amb el canvi climàtic, una de les majors amenaces mediambientals per a la salut humana i insta els països a combatre-les alhora.

L'OMS reforça aquest missatge precisant que respirar aire contaminat minva el creixement i la funció pulmonar dels nens i nenes; i incrementa el risc de mort per cardiopatia isquèmica o ictus en adults.

Principals canvis en les recomanacions que fa l’OMS

S'endureixen, en general, tots els nivells màxims recomanats pels sis contaminants atmosfèrics més comuns: les partícules en suspensió PM 2,5 i PM 10, l'ozó, el diòxid de nitrogen, el diòxid de sofre i el monòxid de carboni.

L'OMS posa especial èmfasi en reduir les concentracions de partícules en suspensió, en concret, les més petites, les PM 2,5, perquè els seus efectes sobre la salut són especialment rellevants, poden arribar a la sang i afectar directament cor, pulmons i altres òrgans. Però això, rebaixa a la meitat el nivell màxim d'exposició anual.

A més, s'incorpora un màxim d'exposició a l'ozó troposfèric durant els mesos de més calor. I un màxim diari d'exposició al diòxid de nitrogen.

Barcelona ja no compleix els valors recomanats fins ara

Barcelona ja incomplia els nivells màxims que fins ara recomanava l'OMS i en general, també els d'obligat compliment que marca la Comissió Europea, que són menys exigents.

L'any passat, va ser excepcional. El confinament i la caiguda en picat del trànsit pel teletreball, van permetre que es complís el que recomanava fins ara pel diòxid de nitrogen, però es van continuar superant els valor recomanats per les partícules en suspensió i l'ozó troposfèric.

Precisament, relacionat amb la pandèmia, l'OMS insta els països a aprofitar el coneixement adquirit: s'ha demostrat, diu, que el teletreball i els canvis que ha generat en la mobilitat, han permès millorar temporalment la qualitat de l'aire.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00