Economia y negocios

El sector forestal vol reactivar la producció de pinyó

A les comarques de Girona hi ha més de 16.000 hectàrees dedicades a aquest cultiu, la majoria a La Selva.

Té més demanda que oferta però topa amb l'abandonament del bosc i el furtivisme.

Proposen modernitzar conreus i reclamen una regulació per acotar el mercat negre.

Josep Maria Tusell a la finca d'Hostalric amb una pinya. / Imatge: Quality Pinea

Girona

A les comarques de Girona hi ha prop de 16.500 hectàrees d'on s'obtenen pinyes i representen el 40% del total de Catalunya. La meitat de la producció es concentra a la Selva, amb 8.000 hectàrees, i també n'hi ha al Gironès, Baix i Alt Empordà.

La Cooperativa Serveis Forestals -que depèn del Consorci Forestal de Catalunya-, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i el seu homònim a occitània han posat en marxa un projecte (Quality Pinea) per augmentar la productivitat d'aquests conreus, implantar-ne de nous i combatre les altres dues amenaces; la plaga de la xinxa americana i els furtius que s'emporten els pinyons i els entren al circuit pel mercat negre.

Segons un estudi de viabilitat, aquest cultiu té un potencial productiu de pinya de 500 quilos per hectàrea i, degudament regulat, podria comportar un volum de negoci a tot Catalunya de 5 milions d'euros. A més, es traca d'una alternativa a alguns cultius actuals.

Josep Maria Tusell, Quality Pinea

00:29

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1633526911079/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Josep Maria Tusell, responsable tècnic de Quality Pinea diu que per augmentar la producció dels cultius madurs es fan aclarides per propiciar que tots els pins rebin llum solar. Els últims mesos ho han començat a aplicar en una finca d'Hostalric i ja s'estan buscant noves finques per seguir demostrant que la gestió forestal genera resultats.

També es proposa repoblar zones amb varietats empeltades, que avancen l'inici de la producció 10 anys. Per combatre el problea dels furtius és impossible posar portes al camp -adverteix- però sí que es pot exercir un control sobre qui entra el pinyó al mercat. Ara mateix això no passa i és un dels motius principals que porten a l'abandonament d'aquest cultiu.

Segons el sector, el potencial de creixement és ampli perquè ara mateix l'excés de demanda s'està cobrint amb pinyó que ve d'Àsia (Xina, Rússia), que no és de pi pinyer, no costa tant collir-lo ni té el mateix gust però és altament competitiu perquè és més gros i es ven a meitat de preu.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00