Sábado, 23 de Octubre de 2021

Otras localidades

El sector de les renovables es mira amb recel el nou decret del Govern

Temen que un decret simplista posi encara més pals a les rodes a una transició energètica ja estancada

Foto d'arxiu del parc eòlic de la serra de Vilobí

Foto d'arxiu del parc eòlic de la serra de Vilobí / ACN

Si no hi ha sorpreses, a finals de mes el Govern farà públic el nou decret que ha de fixar on i com es poden posar parcs eòlics i fotovoltaics. Decret que substituirà el polèmic text aprovat el 2019 que, segons coincideixen experts i empresaris del sector, no ha servit per accelerar la transició energètica a Catalunya.

Segons dades oficials, en el darrer any només s'han posat en marxa 4,09 MW d'energies renovables, quan l'objectiu era instal·lar-ne 270 de fotovoltaica i 90 d'eòlica. I des de l'entrada en vigor d'aquest darrer decret, nomes ha sortit a informació pública la instal·lació de 29 MW fotovoltaics, cap d'eòlic. Això, malgrat que l'objectiu era instal·lar-ne 400 i 600 MW respectivament l'any vinent. Una situació que, segons l'Observatori de les Energies Renovables, evidencia que Catalunya difícilment assolirà els objectius fixats i obligatoris. "Estem absolutament desalineats amb els objectius i per assolir els fixats pel 2030, cada vegada necessitarem instal·lar-ne més. Cosa que és força inviable", afirma Victor Cusí, representant d'Obercat.

L'Associació Europea per a les Energies Renovables EUROSOLAR tem que el nou decret que està enllestint la conselleria d'Acció Climàtica, sigui simplista i prohibeixi, sense excepcions, posar plaques o molins en espais naturals protegits. El seu vicepresident, Pep Puig, defensa que seguint les recomanacions de la Unió Europea, el més lògic és analitzar cas per cas i no prohibir, de forma general, l'eòlica als parcs naturals. No fer-ho, afegeix, "és absurd, un tret al peu", ha dit durant la jornada "Reptes i amenaces de la descarbonització i electrificació de la indústria a Catalunya" organitzada per Obercat i Cecot.

Puig és un dels impulsors del projecte per instal·lar dos molins de vent a Collserola, a Barcelona. I argumenta que un projecte com aquest si hauria de poder tirar endavant. "No estem parlant de posar molins al Parc Natural d'Aigüestortes", ha sentenciat.

Per a la principal associació d'empreses fotovoltaiques UNEFCAT, seria també un engany i un error posar moltes limitacions als terrenys agrícoles. El seu delegat, Manel Romero, precisa que en un hipotètic escenari molt permissiu, s'afectaria menys de l'1% dels camps. En concret, explica que si el 60% dels 6.000 MW que s'ha proposat instal·lar Catalunya abans de 2030 es posés tot en terrenys agrícoles, "un fet que ni està previst, ni es permetria", s'afectaria el 0,52% del terreny agrícola. Això demostra, segons Romero, que "en cap cas s'està posant en perill la sobirania alimentària".

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?