Sociedad

El Trueta ja pot tractar l'ictus isquèmic les 24 hores al dia tot l'any

Fins a l'1 d'octubre aquest servei només atenia 12 hores al dia.

Amb l'ampliació es podran atendre uns 130 pacients cada any.

Una intervenció d'un pacient amb ictus. / Imatge: ICS Girona

Girona

Els pacients que patexin un ictus isquèmic agut amb obstrucció de les artèries per un coàgul ja no hauran de ser tractats, en cap cas, fora de la Regio Sanitària de Girona.

Des de l'1 d'octubre, l'horari d'atenció d'aquest tipus de pacients a l'Hospital Josep Trueta és de 24 hores al dia i 365 dies a l'any i es converteix en el primer de Catalunya fora de Barcelona i la seva àrea metropolitana que ho pot garantir.

Per evitar l'infart cerebral, la tècnica més eficaç consisteix en desfer aquest trombe de manera mecànica amb un catèter. Al Trueta, es va començar a fer de manera puntual el 2018 i, de manera continuada i amb horari fix, a partir de finals de setembre del 2019.

El 21 de març del 2020 -en plena pandèmia- l'horari es va ampliar al cap de setmana i festius per evitar trasllats fora de la Regió Sanitària de Girona i des de l'1 d'octubre ja tots els tractaments es fan aquí.

Des que el servei es va inaugurar i fins ara s'han fet 192 intervencions. En el 81'3% dels casos s'ha pogut extreure el trombe i el 48% dels pacients que van ser intervinguts en el que portem d'any 2021 ja tornaven a ser autònoms al cap de tres mesos de l'ictus.

Actualment, el Trueta compta amb tres metges especialitzats en el tractament endovascular de l’ictus isquèmic. Cada procediment el fan equips amb professionals de neurologia, radiologia, anestesiologia i infermeria especialitzada en servei de radiodiagnòstic i coordinats pels neuròlegs de la unitat d'ictus.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00