Sábado, 23 de Octubre de 2021

Otras localidades

No hi ha calendari per al nou sistema de tarifes del transport públic

El responsable del projecte de la T-Mobilitat, Ramon Bacardí, diu que el canvi a un model de pagament per quilòmetre recorregut haurà d'anar lligat a un canvi en el nou sistema de finançament del transport

La T-Mobilitat sense data prevista

La T-Mobilitat sense data prevista / ATM

El nou sistema de tarifes del transport públic, el que ha de cobrar per quilòmetre recorregut i premiar la freqüència d'ús, no té calendari. L'última data que s'havia donat oficialment era 2021. I ara, l'Autoritat del Transport Metropolità diu que és difícil dir quan es podrà implantar perquè, primer, ha de funcionar sense problemes la tecnologia sense contacte que tot just s'ha començat a provar i, a més, haurà d'anar vinculat a un canvi en el sistema de finançament del transport.

El projecte de la T-Mobilitat es va presentar com un canvi de tecnologia que permetria abandonar les targetes de cartró i la banda magnètica i passar al digital amb targetes de plàstic sense contacte o telèfons mòbils. Però sobretot, el més important, és que permetria revolucionar el sistema de tarifes: passar del pagament per zones, que tenim actualment, a un sistema més just en el que l'usuari paga per quilòmetre recorregut. A més, el nou model premiaria els usuaris habituals perquè quants més viatges es fessin, més barats es cobrarien. Tot plegat, tecnologia digital i nou sistema tarifari, havien d'estar en funcionament aquest any, segons l'última data que es va donar oficialment. La va anunciar en 2018 i ratificar en 2019, el llavors conseller de Territori, Damià Calvet. Però no s'ha implantat ni una cosa ni l'altra i les noves tarifes no tene calendari.

El responsable del projecte de la T-Mobilitat a l'Autoritat del Transport Metropolità, Ramon Bacardí, ha explicat en una entrevista a SER Catalunya que el canvi de model tarifari haurà d'anar lligat a més a un nou sistema de finançament del transport. Diu que les noves tarifes seran "un avantatge important per molta gent, però també vol dir que el sistema financer del transport s'ha d'adequar, s'ha de pactar entre la Generalitat i les administracions locals, perquè si s'han de compensar econòmicament algunes coses es pugui fer". Segons Bacardí, els aspectes tècnics "no seran un problema", la dificultat estarà, assegura, "en el model financer del transport públic".

Bacardí calcula que caldrà un any o un any i mig per acabar d'implantar la tecnologia sense contacte a tots els operadors i amb tots els títols de transport actual. Quan funcioni correctament es podran plantejar el canvi de tarifes, associat això sí a aquest canvi en el sistema de finançament que explica.

De moment, el que s'està fent és una prova pilot limitada a la primera corona metropolitana i dos títols del sistema tarifari actual. La pàgina web que s'havia posat en marxa vinculada a aquesta prova segueix tancada després del forat de seguretat que s'hi va detectar. L'Autoritat del Transport Metropolità assegura que està previst que es reobri en els propers dies, però que no tenen de moment una data concreta. És el que es diu també a través de les xarxes socials als usuaris que pregunten per la reobertura.

El web es va tancar dimecres passat després que es detectés un forat de seguretat que va permetre que una persona aliena al projecte pogués entrar amb permisos d'administrador i veure les dades personals dels usuaris que s'hi havien inscrit. Això es va resoldre relativament ràpid, però l'Agència de Ciberseguretat està analitzant que no hi hagi més vulnerabilitats en aquesta pàgina. La prova pilot no s'ha aturat, s'està fent amb 9 mil usuaris que ja tenien targeta sense contacte o que ja l'havien activat al telèfon mòbil.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?