Lunes, 29 de Noviembre de 2021

Otras localidades

Barcelona tindrà el primer ordinador quàntic del sud d'Europa

El Quantum Spain estarà fet amb tecnologia europea i suposarà un salt de gegant pel continent, que se suma així a la carrera quàntica mundial

Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación

Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación / Generalitat de Catalunya

La seva construcció i posada en marxa la coordina el Barcelona Supercomputing Center, però hi participen altres comunitats autònomes i l'Estat ha anunciat aquesta setmana que hi destinarà 22 milions d'euros.

La previsió és que comenci a operar a finals de l'any vinent i, segons ha explicat aquest divendres la seva coordinadora, Alba Cervera, suposarà que el sud d'Europa deixi de dependre d'altres potències mundials a l'hora de fer càlculs quàntics. Càlculs que es fan de manera molt diferent a com treballen els ordinadors convencionals i en un temps rècord.

"Serem els amos d'aquesta tecnologia i és important tenint en compte que la Xina i els Estats Units, actuals líders del sector quàntic, no estan oberts a vendre les seves màquines".

Cervera, que a més és investigadora del BSC, detalla que ara, aquí, quan un investigador vol fer una operació en una computadora quàntica ho fa gairebé sempre pagant a empreses com IBM, Google o Amazon, que són les que lideren aquest sector. O simulant l'operació en un ordinador convencional. Dos processos costosos i que requereixen temps.

La computació quàntica és un sector emergent i amb moltes incògnites, admet Cervera. "A Espanya encara hi ha poca gent que la sàpiga fer anar, només hi ha una quinzena de grups especialitzats" i per això, bona part del projecte Quantum Spain serà també formar especialistes en quàntica. Una formació que coordinarà la Universitat de Santiago de Compostela.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?