Ciencia y tecnología

Barcelona tindrà el primer ordinador quàntic del sud d'Europa

El Quantum Spain estarà fet amb tecnologia europea i suposarà un salt de gegant pel continent, que se suma així a la carrera quàntica mundial

Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación / Generalitat de Catalunya

Barcelona

La seva construcció i posada en marxa la coordina el Barcelona Supercomputing Center, però hi participen altres comunitats autònomes i l'Estat ha anunciat aquesta setmana que hi destinarà 22 milions d'euros.

La previsió és que comenci a operar a finals de l'any vinent i, segons ha explicat aquest divendres la seva coordinadora, Alba Cervera, suposarà que el sud d'Europa deixi de dependre d'altres potències mundials a l'hora de fer càlculs quàntics. Càlculs que es fan de manera molt diferent a com treballen els ordinadors convencionals i en un temps rècord.

"Serem els amos d'aquesta tecnologia i és important tenint en compte que la Xina i els Estats Units, actuals líders del sector quàntic, no estan oberts a vendre les seves màquines".

Cervera, que a més és investigadora del BSC, detalla que ara, aquí, quan un investigador vol fer una operació en una computadora quàntica ho fa gairebé sempre pagant a empreses com IBM, Google o Amazon, que són les que lideren aquest sector. O simulant l'operació en un ordinador convencional. Dos processos costosos i que requereixen temps.

La computació quàntica és un sector emergent i amb moltes incògnites, admet Cervera. "A Espanya encara hi ha poca gent que la sàpiga fer anar, només hi ha una quinzena de grups especialitzats" i per això, bona part del projecte Quantum Spain serà també formar especialistes en quàntica. Una formació que coordinarà la Universitat de Santiago de Compostela.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00