Economia y negocios

Cartes de motivació per llogar un pis, una pràctica a l'alça que obre la porta a més discriminacions

Des del Sindicat de Llogateres avisen que això obre les portes a la vulnerabilitat del llogater i a la discriminació

Algunes immobiliàries asseguren que 'prop del 90% dels propietaris' veuen amb bons ulls demanar aquests textos

Cartell on s'anuncia el lloguer d'un pisACN

Barcelona

Els requisits per a llogar un pis fa anys que es van acumulant, nòmines, contractes de feina, extractes bancaris, avals, i, ara, cada cop és més freqüent que els llogaters hagin de fer una carta de presentació com si aspiressin a un lloc de treball. Abans de firmar el contracte, els propietaris demanen als futurs inquilins que enviïn una carta per a "conèixer-los millor" i així poder decidir si "els hi encaixa". Ho explica la immobiliària Meraki Capital, que estima que 9 de cada 10 propietaris vol saber aquesta informació i demana la carta abans de decidir si accepta l'arrendatari.

La Maria Pratdesaba es va trobar en aquesta situació buscant pis a Barcelona. La immobiliària li va dir que hi havia altres persones interessades a llogar l'immoble i que li recomanava fer una carta de presentació perquè el propietari "pogués triar millor". Al Marc Carola li van demanar quins estudis cursava i l'expedient acadèmic de batxillerat, entre altres documents.

El portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonés, explica que aquesta situació és "un camp de cultiu per a abusos, la vulneració a la intimitat i discriminacions racistes, LGTBIfòbiques i d'altres tipus." També recomana a les persones que es trobin en aquestes situacions que acudeixin als sindicats per a conèixer bé els seus drets. La informació que volen saber els propietaris va des de si tenen mascota fins que els hi agrada fer al seu temps lliure. En molts casos, quan l'inquilí es nega a fer la carta de presentació perquè vol conservar la seva privacitat, el propietari desconfia i no accepta el contracte.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00