Fútbol | Deportes

La història de superació de Ferran Duran, jugador del Maià

Al 'Què t'hi Jugues!' parlem amb Ferran Duran, jugador del CE Maià, quan es compleix un mes del dia que va patir cinc aturades cardíaques. També parlem amb Alex Koga, auxiliar d'infermeria que va ser qui el va assistir al camp de futbol

La història de superació del Ferran Duran, jugador del Maià

La història de superació del Ferran Duran, jugador del Maià

07:45

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001809641/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Avui fa un mes que Ferran Duran va patir una aturada cardíaca durant el partit de futbol que enfrontava al CE Maià i al Bescanó B. Al 'Què t'hi Jugues!' hem parlat amb ell i amb Alex Koga, auxiliar d'infermeria que el va socórrer al camp. La reanimació va ser efectiva gràcies a un desfibril·lador que hi havia al casal d'avis del poble, ubicat a uns 300 metres del camp de futbol. Aquell dia Ferran Duran va patir un total de cinc aturades, tres al camp i dues més a l'helicòpter de camí a l'Hospital Josep Trueta, on el van operar i li van implantar un desfibril·lador automàtic al cor. Ara el CE Maià ha demanat a la Federació Catalana de Futbol tenir un desfibril·lador al mateix camp. Ho ha fet a través de la campanya 'Tots som un batec' (totssomunbatec.cat), nascuda amb l'objectiu de cardioprotegir els camps de futbol i els pavellons de futbol sala catalans.

"Estic pràcticament bé", ha dit Ferran Duran, que està recuperat i assegura que no se'n recorda de res del que va passar aquell 12 d'octubre. "Mai havia tingut cap ensurt, ni a cap revisió havien detectat res", ha assegurat, i ha afegit: "vaig tenir molta sort". Tal i com ha explicat en Ferran, les revisions mèdiques a les quals s'havia sotmès durant la seva vida esportiva eren massa superficials per detectar qualsevol malaltia: "M'han trobat una malaltia. A la revisió mèdica del futbol era impossible de veure, van haver-me de fer una ressonància amb contrast".

Alex Koga, qui va atendre en una primera instància a en Ferran sobre el terreny de joc, ha admès que "va ser molt dur en aquell moment, però ara veient al Ferran bé estic molt contenta". A més, Koga també ha parlat sobre la importància de tenir accés a un desfibril·lador quan succeeixen aquests contratemps: "Sense el desfibril·lador i amb el massatge cardíac no haguéssim pogut fer res", ha assegurat. Koga també ha explicat com va ser la seva actuació al camp de futbol: "Al principi sí que respirava, però era una respiració molt superficial, no hi havia manera de trobar-li el pols. Després va deixar de respirar i vaig iniciar el protocol RCP, el vam posar cap per amunt i mentre portaven el desfibril·lador vaig començar a fer-li el massatge cardíac", ha recordat.

L'auxiliar d'infermeria també ha explicat com s'ha d'actuar davant d'un cas d'aturada cardíaca com aquest: "El primer que has de fer és valorar l'estat de consciència. En el cas que estigui inconscient has de mirar el pols cardíac i la respiració. Si respira has de posar-lo en posició lateral de seguretat; i si no respira trucar al 112, activar emergències mèdiques i de seguida començar el protocol de reanimació", ha afirmat Alex Koga al 'Què t'hi Jugues!'.

Sobre les conseqüències després d'aquestes aturades cardíaques, Ferran Duran ha afirmat: "M'han prohibit fer qualsevol tipus d'esport, però per la resta puc fer vida normal".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00