Soroll GironaSoroll Girona
Sociedad

Joan de la Coromina : "traslladem la parada del mercat a la botiga"

La Xarxa Pagesa de les comarques de Girona compleix un any amb 9 productors i 45 persones que en viuen.

Joan de la Coromina. / Imatge: Jordi Altesa

Girona

La Xarxa Pagesa agrupa 9 productors de verdures ecològiques de la Garrotxa, l'Empordà i el Gironès i des de fa un any porta els seus productes en botigues de poble que no en venien, un tipus de venda que compaginen amb la confecció de cistelles de producte i també la tradicional venda a mercat.

Joan de la Coromina, Xarxa Pagesa

13:13

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1637152671811/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El botiguer cedeix un espai i la Xarxa s'encarrega d'omplir-lo amb producte de proximitat que es canvia cada dia. A canvi, el botiguer s'emporta un 30% de les vendes i no assumeix el que no es ven.

Joan de la Coromina, productor d'Albons, diu que "és portar la parada del mercat a una botiga" perquè el client pugui accedir a un producte "que té un gust que potser havia oblidat" i que per adquirir-lo, normalment hauria de fer uns quants quilòmetres amb el cotxe.

L'altre particularitat és que el preu del que es ven és estable, només s'actualitza dos cops a l'any i no depèn dels moviments especulatius que es donen a la xarxa alimentària: "a vegades serem més cars però molts cops serem més barats i, sobretot, el client sap què li costarà". A la llista de preus, a més, hi consta el que guanya cada part.

Els 9 productors que formen la Xarxa Pagesa d'aquesta part de les comarques de Girona ja gairebé no donen l'abast -de fet, en molts casos, la Xarxa ja és el seu "client" principal- però la idea no és "ni expandir-se ni fer-nos rics" sinó "replicar la xarxa en d'altres punts i segons les seves particularitats i que els pagesos puguin viure".

Ara mateix donen feina a 45 persones. La majoria són productors i també hi ha un encarregat de repartir el producte pels diferents establiments.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00