Martes, 07 de Diciembre de 2021

Otras localidades

En 5 anys han tancat 44 granges de vaques a les comarques de Girona

El sector reclama un preu mínim pel litre de llet que no obligui a vendre per sota de cost.

Imatge d'arxiu d'una granja de vaques de les comarques de Girona.

Imatge d'arxiu d'una granja de vaques de les comarques de Girona. / Imatge: Agència ACN

El 2017 es va tancar amb 220 granges de vaques a les comarques de Girona després d'haver-ne plegat 9 l'últim semestre d'aquell any. El 2018 ja eren 197 les que es mantenien obertes i el 2020 eren 178 que ara mateix ja s'han convertit 176 i el sector va camí d'un altre tancament massiu.

"Només al Baix Empordà, d'aquí a finals d'any hi ha 8 granges més que poden tancar", ha denunciat a l'Aquí Cuní en Pau Sabrià, fill de ramaders de Parlavà i estudiant de veterinària.

Ara mateix queden 176 granges de vaques a les comarques de Girona, segons la Generalitat i estan repartides així: Gironès (34), Alt Empordà (31), La Selva (29), Baix Empordà (24), Garrotxa (21), Pla de l'Estany (16), Cerdanya (14), Ripollès (7).

Ha explicat que el que els paguen per un litre de llet, entre 30 i 32 cèntims, "és el mateix que es pagava quan els pares eren petits" i els costos dels cereals per alimentar les vaques, la llum i el gasoil, entre d'altres, no paren d'anar a l'alça.

Segons Sabrià, si el sector està altament regulat en matèria sanitària o d'adobs, és imprescindible que també es reguli un preu mínim pel litre per no haver de vendre per sota de cost i que també es reguli el preu mínim que ha de tenir la llet als supermercats, on els pagesos fa temps que denuncien que aquest producte es ven a un preu irrisori com a reclam aprofitant la posició de domini que tenen en la cadena de distribució.

Tenen dificultats, adverteix Sabrià, fins i tot les que estan sota el paraigües de marques consolidades com Llet Nostra -és el seu cas- i s'està anant cap a un model que poc té a veure "amb la petita explotació arrelada al territori" perquè desapareixen granges però les que queden cada cop són més grans.

Ara mateix la mitjana és de 154 vaques per explotació, 12 vaques més per granja que fa tan sols 5 anys. Tampoc disminueix la producció, que fa temps que supera de poc els 250 milions de litres de llet a l'any, només a les comarques de Girona.

Escolta l'entrevista sencera aquí.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?