Contigo dentro

Opinión

Entre íbers i romans

Santi Hernández, periodista

La Columna (26/11/2021) Santi Hernández, periodista

01:51

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://sandbox.prisaradio.arcpublishing.com/pf/embed/audio/350/1637919679_172818/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcoi

El Museu Arqueològic d’Alcoi inaugura hui una exposició que amb el nom d’entre Ibers i romans ens descobreix un lloc màgic de la nostra serra el Cabeçó de Mariola. Té Alcoi la sort de tindre erudits com Ignasi Grau o Josep Maria Segura que ens descobreixen en esta mostra una història sense paraules. Durant 8 anys han fet impagables campanyes d’excavacions en el paratge del Cabeçó que ens permeten descobrir, en part, els grans desconeguts, els íbers.

El Cabeçó va ser un gran poblat on van viure al voltant de 500 persones que van configurar un poblet com els que ara podem trobar a les nostres comarques com ara Alfafara, Agres o Bocairent. Esta població va buscar un tossal elevat on proveir-se de protecció i poder desenvolupar la vida camperola. Tot el poblat estava fortificat amb una poderosa muralla que l’envoltava, així ho han descobert els treballs arqueològics.

Les excavacions han permès descobrir objectes que recuperen el testimoni de les persones que van viure en este paratge excepcional de Mariola. Els arqueòlegs ens descobreixen les microhistòries de la gent que va viure a esta serra fa 3.000 anys. En una de les cases han trobat un vas excepcional, el VAS DE LA DANSA on es pot veure un seguici de joves dansant, un objecte colpidor i emocionant. També hi ha armes, puntes de llança, dentals de ferro, instruments per a podar o treballar les vinyes. Una altra de les troballes excepcionals ha sigut una gerra de vi on el seu propietari va deixar gravat el seu nom, Beles, el nom del primer mariolenc.

Una exposició imprescindible la que es pot veure des de hui al museu arqueològic, una mostra sobre la qual hi ha darrere anys de treball i molta saviesa de gent extraordinària.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad